Trump doet na Oekraïne ook China omstreden verzoek

President Trump zei donderdag dat ook China een onderzoek zou moeten instellen naar zijn politieke rivaal Joe Biden.

President Trump zegt met president Xi te kunnen spreken over een onderzoek naar Joe Biden.
President Trump zegt met president Xi te kunnen spreken over een onderzoek naar Joe Biden. Foto Getty Images

De Amerikaanse president Donald Trump heeft ook China opgeroepen onderzoek te doen naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn zoon Hunter Biden. In een gesprek met journalisten bij het Witte Huis erkende hij bovendien dat hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft gevraagd de familie Biden te onderzoeken.

Trump heeft nog geen contact met de Chinese president Xi Jinping gehad over een eventueel onderzoek. „Maar dat is zeker iets om te overwegen”, zei hij tegen de pers. De uitspraak over Oekraïne is opmerkelijk omdat het de eerste keer is dat Trump publiekelijk toegeeft dat hij Zelensky heeft gevraagd de Bidens te onderzoeken. De president zei dat „iedereen weet dat ze corrupt zijn”. Ook zei hij dat „wat in China is gebeurd, bijna net zo erg is als wat er in Oekraïne is gebeurd”. In Oekraïne noch China zijn bewijzen gevonden dat een van de Bidens een wet heeft overtreden.

De uitspraken van Trump zijn zeer opmerkelijk, omdat ze geïnterpreteerd kunnen worden alsof hij opnieuw vraagt om buitenlandse inmenging in de presidentsverkiezingen van 2020. De afgelopen weken is via een klokkenluider in het Witte Huis uitgekomen dat Trump Zelensky heeft gevraagd een onderzoek in te stellen naar mogelijke corruptie van Joe Biden of zijn zoon. Het doel is vermoedelijk politiek gewin: door Biden in een kwaad daglicht te stellen hoopt Trump dat zijn kansen bij de verkiezingen afnemen.

Lees ook: Trump-advocaat Giuliani gaat in Oekraïne zijn eigen gang

Afzettingsprocedure

Het gesprek tussen Trump en Zelensky was de aanleiding voor de Democratische Partij om een impeachment-onderzoek naar Trump te laten openen, de eerste stap richting de mogelijke afzetting van de president. De Democratische voorzitter van de inlichtingencommissie Adam Schiff benadrukt donderdag nogmaals dat de president zijn „macht niet mag gebruiken om buitenlandse leiders te vragen zijn politieke tegenstanders te onderzoeken”. Volgens Schiff breekt Trump met zijn oproep richting China opnieuw zijn eed en brengt hij de nationale veiligheid in gevaar.

Ook de campagneleider van Biden heeft fel gereageerd op de uitspraken van Trump. In een verklaring schrijft zij dat Trump „instort op nationale televisie en wanhopig complottheorieën die al lang zijn ontkracht aangrijpt”. Vice-president Mike Pence roept juist op tot een einde aan de „eindeloze onderzoeken” naar Trump. Volgens Pence zouden de Democraten zich op andere dingen, zoals infrastructuur, moeten focussen.