Politie arresteert verdachte moord strafrechtadvocaat Derk Wiersum

De politie heeft een man opgepakt die mogelijk betrokken was bij de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum.

Derk Wiersum werd twee weken geleden doodgeschoten in Amsterdam-Buitenveldert.
Derk Wiersum werd twee weken geleden doodgeschoten in Amsterdam-Buitenveldert. Foto Jeroen Jumelet/ANP

De politie heeft dinsdagavond een man aangehouden in verband met de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. Over de identiteit van de verdachte is naast zijn geslacht niets bekendgemaakt. Hij zit momenteel in volledige beperkingen en mag dus geen contact hebben met de buitenwereld.

Het is niet duidelijk of de politie denkt dat de verdachte de schutter is. Zij schrijft alleen dat de man „ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij deze moord”. De politie sluit niet uit dat er meer aanhoudingen zullen volgen. De arrestatie vond dinsdag plaats in een woning. Het is niet bekend waar deze woning zich bevindt en of de verdachte hier woonde.

De politie heeft ook de gestolen bestelbus gevonden die vermoedelijk is gebruikt als vluchtauto. Het busje is in beslag genomen. Eerder stelde de politie dat er vermoedelijk twee personen in de auto zaten toen de moord werd gepleegd. De politie zegt sinds de moord „onophoudelijk met een groot team van rechercheurs” aan het werk te zijn geweest om een verdachte op te pakken. Volgens een eerder verspreid signalement was de schutter een man tussen de 20 en 25 jaar oud.

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) spreekt in een eerste reactie tegenover persbureau ANP over „goed werk van de politie”. Hij noemt de arrestatie „positief nieuws”.

Lees ook: Liquidatie van advocaat ‘is aanslag op rechtsstaat’

Cocaïnemaffia

Twee weken geleden werd Wiersum doodgeschoten voor zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. Vermoedelijk is hij vermoord omdat hij kroongetuige Nabil B. bijstond. B. heeft belastend verklaard over verschillende kopstukken uit de zogenoemde cocaïnemaffia, onder wie ‘s lands meest gezochte crimineel Ridouan Taghi.

De moord heeft tot veel commotie geleid, omdat het de eerste keer is dat een advocaat in Nederland geliquideerd lijkt te zijn omdat hij zijn beroep uitoefende. Het ministerie van Justitie heeft extra maatregelen aangekondigd om advocaten en andere mensen die beroepsmatig betrokken zijn bij de zaak tegen Taghi beter te beveiligen.

Beluister ook onze podcast over de moord op Derk Wiersum.