Man steekt agenten neer op politiebureau Parijs, vier doden

Bij een steekpartij op het hoofdbureau van de Parijse politie zijn vier agenten omgekomen. De dader, die werd doodgeschoten, zou een administratief medewerker bij de politie zijn.

De omgeving rond het hoofdgebouw van de Parijse politie is donderdag na een steekpartij afgezet.
De omgeving rond het hoofdgebouw van de Parijse politie is donderdag na een steekpartij afgezet. Foto Ian Langsdon/EPA

Een man heeft donderdag op het hoofdbureau van de politie in Parijs vier agenten doodgestoken met een mes. De dader werd door de politie neergeschoten en is overleden. Volgens justitie zijn de slachtoffers drie mannen en een vrouw. Een vijfde vrouwelijk slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht en verkeert nu buiten levensgevaar, schrijven Franse media.

De dader is volgens een woordvoerder van de politie een 45-jarige administratief medewerker van de IT-afdeling van de politie. Over zijn motief is nog niets bekend. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, die een werkbezoek aan Turkije en Griekenland heeft afgezegd vanwege de gebeurtenis, hadden zich „nooit gedragsproblemen” voorgedaan bij de dader, die sinds 2003 bij de politie werkte. Hij zou op een afdeling hebben gewerkt gespecialiseerd in terrorisme.

Volgens Franse media is er een huiszoeking gedaan bij de woning van de dader in de gemeente Gonesse (Val d’Oise), vlak bij het vliegveld Paris-Charles De Gaulle. Zijn echtgenote is daarbij gearresteerd, volgens justitie. Verschillende Franse media melden op basis van politiebronnen dat de dader zich achttien maanden geleden tot de islam had bekeerd, maar dit is nog niet bevestigd. Zijn vrouw zou moslim zijn. Het is niet duidelijk of dit verband houdt met de aanval. Diezelfde politiebronnen zeggen dat niets erop wees dat hij geradicaliseerd was. Verder zou de dader slechthorend zijn geweest, net als zijn vrouw.

President Emmanuel Macron was ´s middags bij het hoofdbureau om zijn steun te betuigen, net als premier Édouard Philippe. Het metrostation Cité, nabij het politiebureau, werd om veiligheidsredenen afgesloten. Ook het gebied daaromheen was afgezet. In eerste instantie werd gedacht dat zich een tweede dader nog in het gebouw zou bevinden, maar volgens de Franse krant Le Figaro heeft de politie dat weersproken.

‘Verschrikkelijke daad’

De doodgeschoten dader zou rond 13.00 uur het hoofdbureau van de Parijse politie, vlakbij de Notre-Dame, zijn binnengegaan. Hij zou vervolgens meerdere agenten hebben neergestoken. Eerst drie mannelijke agenten van de inlichtingendienst van de politie, daarna op een trap in het politiebureau twee vrouwelijke politiemedewerkers.

„De tragedie bij de politie vandaag treft ons allemaal en maakt ons van streek”, aldus minister Castaner op Twitter. „Mijn gedachten zijn bij de families en familieleden van de slachtoffers, maar ook bij al onze veiligheidstroepen, wiens gevoelens en droefheid ik deel. Het ministerie van Binnenlandse Zaken rouwt.”

Ook burgemeester Anne Hidalgo van Parijs reageert via sociale media op de gebeurtenis. „Parijs treurt vanmiddag na deze verschrikkelijke daad tegen de politie.”

De aanval komt een dag na een demonstratie van duizenden politieagenten in Parijs. Zij hielden woensdag een ‘mars van woede’ om aandacht te vragen voor toenemende zelfmoorden onder agenten en de overbelasting van het korps. Aan die demonstratie deden volgens vakbondsorganisaties 26.000 agenten mee.