Ik proef zelf ook mee, met tegenzin en vol vooroordelen

Comedian proeft varianten op bestaande gerechten. Vandaag eet hij Olvarit Surinaamse kip met zeven peuters.

De pollepel. Bijna elke persoon van mijn leeftijd met Surinaamse roots kent ’m als slagwapen. Soms moest je ’m zelf halen. Om vervolgens met grote moeite de bittere groente die je vanaf je bord dreigend aankeken, op te eten. Tegenwoordig is alles beter! Want nu heb je Olvarit, met rijst, sperziebonen en Surinaamse kip! Nee, niet meteen oordelen. Geef het een kans.

Voor de gelegenheid heb ik een zevenkoppig dubbel- en volbloed Surinaams peuterproefpanel samengesteld: Dominique, Miguel, Knox, Rock, K’shayro, Jayna en Jenairo. Ze zijn allemaal onder de vijf.

Er waren meerdere draaidagen nodig en m’n polootje is vaker dan me lief is gewassen om steeds hetzelfde aan te kunnen hebben in het filmpje op m’n Youtubekanaal.

Dominique en Miguel, broer en zus te Utrecht, zijn als eerst aan de beurt. Do heeft er meteen zo haar vraagtekens bij. Miguel aan de andere kant eet het op alsof het zijn laatste maaltijd ooit is. Met z’n vingers schraapt-ie z’n bakje leeg om het vervolgens tegen z’n lippen te zetten om de laatste restjes eruit op te drinken. Als ik tegen hun vader zeg dat Miguel het wel lust en opeet zegt Do triomfantelijk; „Ik niet!” En dat klopt.

De neefjes Knox en Rock in Zaandam vormen ook al zo’n contrast. Knox tjapt de boel zonder protest naar binnen. Rock daarentegen begint te kreunen en te sputteren. Het is duidelijk. Zijn voorvaderen waarschuwen ’m. Mooi hoe onverwoestbaar diepe tribale banden blijken te zijn.

In Allie, oftewel Almere, zet K’shayro de tent op z’n kop. Luidkeels schreeuwt hij „Neeeee!” als ik met het potje achter ’m aanloop en hem over probeer te halen om te proeven. Even later roert-ie fronsend door het prutje. Teleurgesteld: „Dit is niet kip!” En gelijk heeft-ie, geen botjes of wat dan ook te herkennen. Wat denken ze wel?! Jayna is dan weer niet te stoppen. Eet het allemaal gewoon op. Wellicht swipet ze Knox later wel de juiste kant op. Of hij haar. Ze zijn sowieso een foodmatch.

Jenairo geeft het een kans. Na z’n eerste hap schudt-ie z’n hoofd en grijpt naar z’n wang. Weerstand van het lichaam. Dapper neemt-ie nog wat hapjes maar hij kan het toch niet handelen en stapt van tafel.

Uiteindelijk proef ik zelf ook. Met tegenzin en vol vooroordelen. Groot geworden op gepureerde cassave met boter, groentes en geplozen kip. Letterlijk nul potjes pre-fab-so-called-Suri-kids-food.

Wil je weten hoe ik het vond? Check de video maar, want als ik dat onder woorden ga brengen raak ik per direct m’n column kwijt.

Volgende week proeven we: gin met sopropo-smaak