Goudse en Edammer kaas uit Nederland toch niet extra belast

Gouda en Edammer zijn de kaassoorten die Nederland het meest exporteert naar de VS. Jaarlijks verkoopt Nederland zo’n 60 miljoen euro kaas aan het land.

Een kaaswinkel in Giethoorn.
Een kaaswinkel in Giethoorn. Foto Getty Images

De Nederlandse export van Goudse en Edammer kaas naar de Verenigde Staten zal niet extra belast worden. Dat zegt een woordvoerder van de brancheorganisatie voor de zuivelgroothandel GemZu donderdag desgevraagd. Dezelfde kaassoorten uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk vallen wel onder de aangekondigde sancties, die 16 oktober ingaan.

Eerder leek het erop dat ook Goudse en Edammer kaas extra belast zouden worden. Het nieuws is dan ook een opluchting voor Nederlandse kaasproducenten. Gouda en Edammer zijn de twee kaassoorten die Nederland het meest exporteert naar de VS. Andere Nederlandse kazen zullen wel extra belast worden. Jaarlijks exporteert Nederland zo’n 60 miljoen euro aan kaas naar de VS.

Ook de Nederlandse vleessector ontspringt de dans. Dat laat Frans van Dongen van brancheorganisatie COV donderdag weten. Er staan veel varkensvleesproducten op de lijst van de Amerikanen en ook Nederland exporteert vlees naar de VS, zoals spareribs en knakworsten. Maar bij de genoemde vleesproducten op de lijst wordt volgens de COV de Nederlandse vleesproducent niet geraakt.

Lees ook: Handelsconflict VS en EU bedreigt wereldeconomie

‘Kortzichtig en contraproductief’

De Verenigde Staten kondigden woensdagavond importheffingen aan op een lange lijst Europese producten. Op de lijst staan heffingen van 25 procent op onder meer Schotse en Ierse whisky’s, Franse wijn, olijven, boter en yoghurt. Ook komt er een heffing van 10 procent op Europese vliegtuigen. Waarschijnlijk zullen de heffingen worden doorberekend naar de Amerikaanse consument, waardoor verwacht wordt dat de vraag naar de Europese producten zal afnemen.

De sancties zijn een reactie op de onrechtmatige steun van de Europese Unie aan vliegtuigbouwer Airbus. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) oordeelde woensdag dat de VS 7,5 miljard dollar (zo’n 6,9 miljard euro) aan heffingen mogen opleggen op Europese producten om het verlies dat concurrent Boeing heeft geleden door de steun aan Airbus te compenseren.

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström noemde de maatregelen woensdag „kortzichtig en contraproductief”. Zij benadrukt dat de Europese Unie over enkele maanden gelijksoortige heffingen mag opleggen aan de VS, omdat de Verenigde Staten óók illegale staatssteun hebben verleend, maar dan aan Boeing. De EU diende haar klacht bij de WTO echter later in, waardoor de handelsorganisatie nog moet vaststellen hoeveel importheffingen de EU precies mag invoeren. President Trump spreekt donderdag op Twitter over een „fijne overwinning”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The U.S. won a $7.5 Billion award from the World Trade Organization against the European Union, who has for many years treated the USA very badly on Trade due to Tariffs, Trade Barriers, and more. This case going on for years, a nice victory!