Brieven

Boeren

Boer zoekt goud en een Haags bordje protectionisme

De stikstofproblematiek vraagt om inkrimping van de veestapel en duizenden tractoren met Boze Boeren trekken richting Den Haag. Zij krijgen stank voor dank van de politiek, ook ik zou met een hooivork gaan zwaaien. Boeren worden al jaren onderbetaald: supermarkten snoepen voortdurend iets van de prijzen af: de consument ziet graag lage prijzen. Boerenbedrijven komen steeds moeilijker rond, er is geld om te investeren in duurzame innovatie. Uitbreiding van de veestapel lijkt voor hen de enige oplossing om genoeg te verdienen. Maar wilden we niet mínder vlees en zuivel op ons bord, mínder stikstof en méér duurzaamheid? Dan moeten de overheid en supermarkten inzetten op het verminderen van de vlees -en zuivelproductie door méér te betalen voor mínder vlees. Dan gaan de producten in prijs omhoog en zal de consument minder vlees eten. Dan betalen we producenten netjes én kunnen we een gezondere lucht opsnuiven. Nadeel voor de vrije markt: er zal een portie protectionisme bij geserveerd moeten worden om te zorgen dat het tekort niet wordt opgevuld met vlees uit het buitenland. Mocht het allemaal niet werken, stel ik voor onze 12,3 miljoen varkens de weg naar Den Haag te wijzen. Een mooi activistisch uitstapje, voordat ze voor een miezerig prijsje op ons bordje belanden.