Amerikaanse agente die man doodschoot in zijn eigen huis krijgt tien jaar cel

De straf was sommigen te laag, maar de broer van het slachtoffer vergaf de 31-jarige schutter. Hij omhelsde haar in de rechtbank.

De jongere broer van het slachtoffer vergaf de moordenaar van zijn broer. Hij omhelsde haar in de rechtbank.
De jongere broer van het slachtoffer vergaf de moordenaar van zijn broer. Hij omhelsde haar in de rechtbank. Foto Tom Fox/AP

Tien jaar celstraf krijgt de Amerikaanse politieagent Amber Guyger voor het neerschieten van haar onbewapende zwarte buurman in zijn eigen huis. Guyger werd woensdag door een jury in Dallas (Texas) veroordeeld voor moord en kreeg donderdag haar straf opgelegd. Guyger dacht dat het slachtoffer in haar appartement had ingebroken, maar ze bleek zelf in het verkeerde huis te zijn.

Volgens persbureau AP werd het vonnis met boegeroep ontvangen. „Geen rechtvaardigheid, geen vrede”, scandeerde een kleine menigte in de rechtbank. De dood van de 26-jarige Botham Jean, veroorzaakt door een witte agente, zou te licht bestraft zijn. Het OM had 28 jaar geëist.

De broer van het slachtoffer was het niet met die kritiek eens. Hij vroeg de rechter volgens het persbureau of hij Guyger mocht troosten. „Ik hou van je als persoon. Ik wens je geen kwaad toe”, zei de 18-jarige Brandt Jean. Guyger, die in huilen uitbarstte, zou volgens hem vergiffenis van God krijgen, als ze daarom zou vragen. Ook de rechter troostte de veroordeelde met een knuffel voor ze de rechtszaal verliet.

Twitter avatar jsmccullou Jolie McCullough In his victim impact statement, Botham’s brother said he forgives Guyger, wants the best for her and hopes she gives her life to Christ. “I don’t know if this is possible, but can I give her a hug, please?” The two embrace hard. https://t.co/9enPTTno7C

‘Dit gaat niet om haat’

De dood van Botham Jean in 2018 leidde tot grote verontwaardiging in de Verenigde Staten, waar politiegeweld tegen minderheden vaker voorkomt. De straf voor Guyger is de derde keer dat een agent in Dallas veroordeeld wordt voor de moord op een onbewapende, zwarte burger in twee jaar tijd, schrijft de Texas Tribune.

Volgens Guyger was er geen sprake van een racististische moord. Ze zei dat ze per ongeluk het appartement van Jean binnen was gegaan. Guyger woonde in hetzelfde appartementcomplex, maar dan een verdieping onder het slachtoffer. Ze schoot hem neer omdat ze dacht dat hij een inbreker was. Guyger belde zelf de hulpverleners. „Ik wilde nooit een onschuldig persoon doden. En het spijt me zo. Dit gaat niet om haat.”

Het OM dacht dat er meer aan de hand was en liet discriminatoire berichten zien die Guyger van haar telefoon verstuurde. Openbaar aanklager John Creuzot legde zich neer bij het juryoordeel. De omhelzing van de schutter door de broer noemde hij „een verbazingingwekkende heilzame daad”.