Afval

Voor het eerst succes met plasticvanger op zee

Een succesje voor de Nederlandse uitvinder Boyan Slat. Met de nieuwste versie van zijn plasticvanger op zee is het voor het eerst gelukt afval te verzamelen én dat bij elkaar te houden. Dat maakte hij woensdag bekend op de site van zijn initiatief The Ocean Cleanup.

Bij een eerdere test met de zee-arm brak de veegarm, die als een soort bezem werkt, af. Daarvoor lukte het wel om plastic te vangen, maar dreef het door de golven na een paar uur weer de zee op.

Bij de nieuwste versie van het afvalvangsysteem wordt het plastic beter vastgehouden door een hogere ‘kurklijn’, die als een soort rand dient. Ook minuscule stukjes plastic met een doorsnede van 1 millimeter kunnen met dit laatste type systeem uit de zee gehaald worden, iets waar het team van The Ocean Cleanup aangenaam verrast door zegt te zijn.

Slat benadrukt dat er nog veel werk moet worden verzet. Ook dit nieuwste type plasticvanger is een testversie. Hij wil nu een grotere versie van het afvalbergsysteem maken dat meer plastic kan verzamelen over een langere periode. Het doel van The Ocean Cleanup is de schoonmaak van de zogeheten Great Pacific Garbage Patch – een gebied in de zee tussen Hawaï en Californië dat drie keer zo groot is als Frankrijk en een grote ophoping van plastic heeft. (NRC)