Ajax krijgt Valencia op de knieën

Champions League Ajax heeft Valencia in de uitwedstrijd met 0-3 verslagen. Geluk hielp de Amsterdammers de druk van de Spanjaarden te weerstaan.

Donny van de Beek net nadat hij de 0-3 heeft gescoord.
Donny van de Beek net nadat hij de 0-3 heeft gescoord. Foto Maurice van Steen/ANP

Ajax heeft Valencia bij de uitwedstrijd in de groepsfase van de Champions League verslagen met 0-3. De Amsterdammers speelden aanvallend. Valencia liet zich daarentegen terugzakken, loerend op de counter. Dat bleek niet de beste tactiek om Ajax woensdagavond genoeg tegenwicht te kunnen bieden.

Na zeven minuten viel het oudste voetbalstadion van Spanje stil. Vanaf een meter of 25 schoot Ajacied Hakim Ziyech de bal over Jasper Cillessen hard in de bovenhoek. De oud-doelman van Ajax, die na een avontuur bij Barcelona nu onder de lat staat bij Valencia, kon de bal alleen maar horen: 0-1.

Na het tegendoelpunt werd de Spaanse ploeg in de eerste helft een aantal keer gevaarlijk uit de counter. Edson Álvarez, de middenvelder van Ajax, ging het in de 23ste minuut even te snel en kon vleugelspeler Gonçalo Guedes niet bijhouden. Álvarez gleed hem onderuit; strafschop. Maar aanvoerder Dani Parejo van Valencia kegelde de bal vanaf elf meter hoog over het doel van André Onana.

Bekijk een samenvatting van de wedstrijd (de tekst gaat verder onder de video):

Hoop

Toch leek de gemiste strafschop Valencia hoop te geven. Zoveel zelfs dat de Spaanse ploeg de Amsterdammers minutenlang belegerde en daarmee ver terugdrongen op hun eigen helft. Ajax spartelde, maar kon het doel ondanks de druk van de Spanjaarden schoon houden.

Maar dan, eigenlijk uit het niets, zet Quincy Promes de Amsterdamse club in de 33ste minuut op een 2-0 voorsprong. Een rommelige situatie in de zestien, als de bal van Donny van de Beek met een beetje geluk bij de aanvaller terechtkomt. Van dichtbij kan Promes binnentikken.

Ajax leunde ook aan het begin van de tweede helft op geluk, en op doelman Onana. Valencia miste veel kansen. Een bal op de paal en een katachtige reflex van de Ajax-doelman voorkomen een Spaanse aansluitingstreffer.

Wat Valencia ook probeerde, scoren lukte niet. En toen Donny van de Beek, die de assist gaf voor de 0-2, in de 67ste minuut tekende voor de 0-3, was Ajax bevrijd. De ploeg voetbalde niet langer, maar speelde met Valencia. En daarmee heeft Ajax ook de tweede wedstrijd in de groepsfase winnend afgesloten.