UWV

‘Databank werkzoekenden met beperking ineffectief’

De drie jaar oude UWV-databank waarmee werkgevers kunnen zoeken naar mensen met een arbeidsbeperking, werkt nauwelijks. Dat schrijft Trouw op basis van eigen onderzoek en een intern onderzoeksrapport uit 2018 dat het dagblad opvroeg bij de overheidsinstelling.

In de databank van het UWV zijn 157.659 mensen opgenomen, maar volgens Trouw is nog geen 8 procent van hen direct beschikbaar voor werk, onder meer omdat velen op de lijst niet kunnen of willen werken. Dit jaar hebben slechts 54 bedrijven kandidaten geselecteerd uit de databank. In 2017 en 2018 zijn er zo’n honderd kandidaten geplaatst.

Van meer dan de helft van de mensen zouden zoveel gegevens ontbreken dat ze nooit naar voren komen bij zoekopdrachten van werkgevers. Zo is van ruim 42 procent niet bekend wat hun opleidingsniveau is en is bij een vergelijkbaar percentage niet ingevuld in welke sectoren ze willen werken.

Eind 2016 lanceerde het UWV een nieuw systeem om werkgevers eenvoudiger in contact te brengen met werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Deze databank is onderdeel van een groter plan om, na sluiting van de sociale werkplaatsen, 125.000 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen.