Thuiskok

Knoflooksoep uit Lautrec

Knoflook uit Lautrec vindt u online. Schenk de kippenbouillon of het water in een pan en voeg de knoflook, de tijm, het laurierblaadje en een snufje zout toe. Breng op hoog vuur aan de kook, zet het vuur lager en laat twintig minuten zachtjes koken, tot de knoflook zacht is en de bouillon heerlijk smaakt. Prak de knoflook in de soep om alle smaak eruit te krijgen en schenk de bouillon door een zeef. Gooi de knoflook en de kruiden weg.

Maak intussen de mayonaise. Klop de eidooiers met de mosterd en een snufje zout in een kom, blender of vijzel. Schenk al kloppend langzaam de olijfolie erbij, eerst druppel voor druppel en daarna in een gelijkmatige straal. Verdun de mayonaise met het citroensap en het koude water. Breng indien nodig op smaak met zout.

Voeg de vermicelli toe aan de bouillon, roer goed door, zet terug op het vuur en laat vijf minuten zachtjes koken, tot de pasta zacht is. Breng op smaak met zwarte peper en indien nodig nog wat zout. Voeg al kloppend een soeplepel hete bouillon toe aan de mayonaise. Als je een gladde maar dunne emulsie hebt, klop dan de mayonaise goed door de soep. Verhit de soep al roerend maar laat niet aan de kook komen, omdat de emulsie dan gaat schiften. Schep in kommen en eet de soep heet.