Telefoontjes

President Donald Trump vroeg ook Australië om hulp

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Australische premier Scott Morrison dit jaar om informatie gevraagd om het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de Russische verkiezingsinmenging (in 2016) in diskrediet te brengen. Na een artikel hierover maandag in The New York Times, bevestigde Australië dat dit gesprek inderdaad plaatshad en dat de premier (een rechts-conservatief) daarin zijn hulp aanbood.

De onthulling volgt op de ophef die is ontstaan over een ander telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De Amerikaanse president verzocht zijn ambtgenoot in Kiev afgelopen juli om de heropening van een corruptie-onderzoek naar Trumps mogelijke electorale rivaal Joe Biden en diens zoon. Deze kwestie was voor de Democratische oppositie vorige week aanleiding een impeachment-onderzoek naar de president op te starten.

Trumps informatieverzoek aan Australië zou het interne onderzoek moeten dienen dat zijn minister William Barr (Justitie) momenteel uitvoert naar de oorsprong van het Rusland-onderzoek. Dit moet bepalen of de federale recherche FBI haar boekje te buiten ging, toen ze in verkiezingsjaar 2016 de mogelijke banden tussen Trumps campagneteam en Rusland begon te onderzoeken. (NRC)