Recensie

Recensie Muziek

Stijlmenging Maalouf mooi, maar soms gezocht

Het kan soms niet op voor de Frans-Libanese trompettist Ibrahim Maalouf. Jazzopera met Malinese rap? Een ode aan Oum Kalthoum? Indringende soundtracks of onbedaarlijke feestelijkheid in zinderende shows? Maalouf draait er zijn hand niet voor om, altijd met zijn vinger op het extra ventiel dat hij bouwde voor zijn Arabische kwarttonen.

S3NS is opnieuw een voorbeeld van zijn eclectisch stijlmengen. Het is een in eerste instantie voorbeeldig album met sociaal-politiek engagement (Obama’s speech op Cuba, de laatste speech van de Chileense president Salvador Allende) plus Latijns-Amerikaanse muziekverkenningen. Een aantal stukken is echt mooi en meevoerend. Maar gaandeweg gaan de kruisingen tussen latin en zijn oosterse achtergrond gezocht voelen. En gaan effecten op herhaling als Maalouf het vuur weer eens oppookt naar een feestelijke vraag- en antwoordspel.

Live: 10/11, Paradiso, Amsterdam en 11/11 TivoliVredenburg, Utrecht