Recensie

Recensie Muziek

Sfeervol prachtdebuut Scarlet Stories

We blijven er in Nederland goed in: progressieve metal – al dan niet symfonisch. Je plukt hier de Epica’s, Within Temptation’s, Ayreon’s, Vuur’s en Delain’s sinds de jaren negentig rijp van de bomen. De zes mannen en vrouwen van het Tilburgse Scarlet Stories wurmen zich tussen dat rijtje met debuutalbum Necrologies. Muzikaal staan ze precies in het midden: donkere, melancholische metal, bij vlagen flink bombastisch. Maar je hoort ook dat ze ooit als akoestisch duo begonnen, want de ingetogen delen en dromerige sfeer zijn minstens zo belangrijk in het geheel, met een heel eigen geluid als resultaat.

De hoofdrol is voor de wendbare stem van bioloog-by-day Lisette van den Berg, die kan fluisteren als een monnik, en dan weer met haar waterheldere uithalen lijnen trekt die zo strak zijn dat je er je was aan kunt ophangen. Daarmee houdt ze ook het ambitieus lange ‘Vingt Mille Lieues Sous Les Mers’ ruim elf minuten boeiend. De transparante productie van Joost van den Broek doet de rest: een prachtdebuut.