Qatar

‘Arbeidsmigranten sterven door hittestress tijdens werk’

Jaarlijks sterven in Qatar honderden arbeidsmigranten tijdens het werk in de bouw aan hittestress. Dat concludeert de Britse krant The Guardian op basis van eigen onderzoek. De slachtoffers, mannen van 25 tot 35 jaar, werken onder andere aan de bouw van stadions voor het wereldkampioenschap voetbal in 2022.

De Qatarese autoriteiten hebben maatregelen genomen om bouwvakkers tegen hitte te beschermen. De belangrijkste is dat er van half twaalf tot drie uur niet in de buitenlucht mag worden gewerkt. Na een analyse van het weer van de afgelopen negen jaar is dat volgens The Guardian onvoldoende. De krant weet niet hoeveel doden er precies vallen, maar het zou gaan om honderden mannen per jaar.

Extreme hitte legt grote druk op het menselijk hart en bloedvaten en kan in het ergste geval leiden tot hartfalen. In de zomer wordt bijna 60 procent van de doden op de werkvloer veroorzaakt door een hartaanval of hartstilstand. In koelere maanden is dat 22 procent.

Het werk zou volgens deskundigen moeten worden stilgelegd bij temperaturen boven 31,5 graden, In augustus is het om ’s ochtends om negen uur geregeld al meer dan 34 graden. De regels blijken bovendien vaak niet te worden nageleefd. The Guardian sprak arbeidsmigranten die nog werkten terwijl het 42 graden was. (NRC)