Ongesteld en supersexy

ziet de standaardfoto’s die persbureaus aanleveren bij artikelen over menstruatie en vraagt zich af: sinds wanneer is menstrueren sexy?

Foto's Getty Images

Eens per maand is het zover: dan trekt elke vrouw in de vruchtbare leeftijd zich terug op bed, om gehuld in strakke witte kleding heen en weer te kronkelen in sexy poses. Ze zorgt er daarbij voor dat haar decolleté goed zichtbaar is. Soms houdt ze een rode kruik vast als attribuut.

Althans, dat is wat je gaat geloven als je de stockfoto’s (standaardfoto’s van persbureaus) bekijkt die worden aangeboden bij artikelen over menstruatie. Daarop zie je vrouwen die er ondanks hun pijn bijzonder appetijtelijk bij liggen. Glanzende huid, sexy opgetrokken benen die goed zichtbaar zijn vanwege het gebrek aan pyjamabroek.

In werkelijkheid staat ‘er mooi uitzien’ bij menstruerende vrouwen meestal laag op de agenda, al was het maar omdat de hormonen zorgen voor vet haar, een oneffen huid en tijdelijke vadsigheid. Bovendien hebben menstruerende vrouwen wel iets anders te doen dan rondkronkelen op bed, namelijk heel veel eten, huilen en bushokjes slopen.

Lees ook: wetenschap in slechte stockfoto’s

Op een meer realistische stockfoto zouden we dan ook iets anders zien: een woeste vrouw die ruzie maakt met caissières, collega’s of medeweggebruikers, of die omringd door voedselverpakkingen op de bank ligt, in donkere kleding.

Maar voor zo’n beeld van de vrouw is in stockfotoland nog weinig plaats. Vrouwen zien er daar te allen tijde sexy uit, ook als ze leiding geven, rugpijn hebben, of ontbijten. Dat laatste doen vrouwen vaak liggend op bed in een wit hemdje, als we de foto’s moeten geloven. Handig, want dan kunnen ze het combineren met ongesteld zijn. Vrouwen die pijn hebben is weer een genre op zich, waarbij vooral lage rugpijn zich leent voor sexy poses.

Maar er is een verschuiving gaande. The New York Times zette in 2017 de populairste stockfoto’s met de zoekterm ‘vrouw’ van de laatste tien jaar op een rijtje en wat bleek: tot 2011 was dat altijd een halfnaakte vrouw, erna zien we ineens vrouwen die bergwandelen of hardlopen.

Top view of frustrated young African woman in tank top and black lingerie lying in bed and hugging her belly

g-stockstudio

Eens zien hoe lang de halfnaakte vrouw met wit onderbroekje en rode kruik het nog uithoudt.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.