‘Noord-Korea doet rakettest vanaf onderzeeboot’

De vermeende rakettest kwam enkele uren nadat Pyongyang aankondigde de gesprekken met Washington over de denuclearisering van het schiereiland te hervatten.

Zuid-Koreanen kijken naar een nieuwsuitzending over de Noord-Koreaanse rakettest op woensdag.
Zuid-Koreanen kijken naar een nieuwsuitzending over de Noord-Koreaanse rakettest op woensdag. Foto Jeon Heon-Kyun/EPA

Noord-Korea heeft woensdagochtend een ballistische raket vanaf zee afgeschoten. Dat heeft het Zuid-Koreaanse leger gezegd, melden internationale persbureaus. Zuid-Koreaanse media schrijven dat de raket vermoedelijk werd afgevuurd vanaf een onderzeeboot. Als dat klopt, is het voor het eerst in drie jaar dat Noord-Korea deze techniek test.

De vermeende rakettest kwam enkele uren nadat Pyongyang bekendmaakte dat de gesprekken met Washington over denuclearisering van Noord-Korea op korte termijn zouden worden hervat, mogelijk dit weekend. Het nieuws heeft tot woede geleid in onder andere Japan. Volgens de Japanse regering is het projectiel in Japanse wateren terechtgekomen. De Japanse premier Abe sprak van een schending van verschillende VN-resoluties die Noord-Korea verbieden ballistische rakettechnologie te gebruiken.

Het Zuid-Koreaanse leger wil niet bevestigen of de raket vanaf een onderzeeboot of een gewoon (transport)schip werd afgevuurd. Volgens de militaire top kwam de raket 450 kilometer ver en bereikte een hoogte van 910 kilometer voor hij in zee terechtkwam. De Japanse regering meldde eerst dat er twee raketten waren afgevuurd, maar trok deze verklaring later in. „Op dit moment lijkt het erop dat er één raket is afgevuurd die in tweeën is gebroken en neerstortte.”

Overleg denuclearisering

Het overleg tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea over denuclearisering van het schiereiland ligt stil sinds een mislukte topbijeenkomst van Trump en Kim in februari. Eind juni was er een nieuwe, onverwachte topontmoeting tussen de twee leiders in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea maar er werden opnieuw geen concrete afspraken gemaakt.

Sinds augustus heeft Noord-Korea meerdere rakettesten gedaan, tot irritatie van de VS. Het militaire machtsvertoon heeft mogelijk verschillende doelen, zoals het daadwerkelijk testen van nieuwe apparatuur of het lossen van een ‘waarschuwingsschot’ naar andere landen, zoals de VS en Zuid-Korea. Sommige analisten denken dat Noord-Korea zijn positie voor de komende onderhandelingen alvast wil duidelijk maken: Noord-Korea gaat niet zomaar mee in de Amerikaanse eis van volledige denuclearisering.