Jurist met veel politieke ervaring

Rachid Guernaoui De wethouder Financiën is de meest ervaren politicus die Groep de Mos heeft. Hij stapte over van D66.

Als jurist – Guernaoui wilde ooit advocaat worden – zal hij weten wat zo’n verdenking inhoudt. Hij was juist degene die bewoners van de stad, als ze hem wezen op de campagnebeloftes van Groep de Mos, wees op het feit dat hij wethouder was en er dus „voor iedereen” was, niet alleen voor de aanhang van zijn politieke partij. Dat herhaalde hij steeds als hij op een van zijn vele wijkbezoeken ergens kwam.

Op wijkbezoek met Rachid Guernaoui: Weg uit het IJspaleis, de straten op

Rachid Guernaoui (1972) is geen geboren Hagenaar. Hij werd geboren in Marokko, groeide op in Enschede als zoon van een fabrieksarbeider en schoonmaker. Hij zat op de mavo, de havo en daarna het vwo en ging vervolgens rechten studeren in Utrecht. Tegen de Volkskrant zei hij over de havo: „Daar kreeg ik pas toekomstbeelden. Ik kwam in contact met mensen die op kamers gingen, naar de universiteit. Nettere mensen, kakkers. Ik zag dat ze anders omgingen met hun ouders. Vrijer, rustig.”

Bij Groep de Mos was hij de meest ervaren politicus. Hij zit sinds 2008 in de Haagse gemeenteraad en was van 2010 tot 2014 fractievoorzitter van D66. Namens die partij zat hij in de selectiecommissie die Pauline Krikke voordroeg als burgemeester.

Maar in het voorjaar van 2017 stapte hij op. Verbolgen, zo herinneren raadsleden zich hem uit die tijd. Guernaoui dacht dat hij Ingrid van Engelshoven kon opvolgen als wethouder toen zij minister werd. Hij werd gepasseerd, D66 koos voor een ervaren wethouder van buiten, niet voor het raadslid van binnen. Guernaoui sloot zich aan bij Richard de Mos, een ex-PVV’er, die hem een jaar later wel wethouder maakte. Het werd als een opzienbarende transfer gezien. Maar als hem naar de ideologische verschillen wordt gevraagd, zegt Guernaoui nog altijd: „Lokaal willen we allemaal hetzelfde.”

Net zoals De Mos heeft ook Guernaoui goede contacten in de horeca. Hij woont in het centrum, fietst door de stad en praat graag met iedereen. Maar hij is geen „meeprater”, zegt men op het stadhuis. Dat is als wethouder Financiën met een begrotingstekort van structureel 70 miljoen euro ook bijna een noodzakelijkheid.