Hoge Raad

Invoer hallucinerende ayahuasca-thee definitief strafbaar

Het invoeren van ayahuasca-thee is in Nederland definitief strafbaar. De Hoge Raad heeft dinsdag bepaald dat een invoerverbod op het brouwsel een toegestane beperking op de vrijheid van godsdienst is. Het verbod is bedoeld „om de volksgezondheid te beschermen”.

Ayahuasca is hallucinatieopwekkend en bevat dimethyltryptamine (DMT), een stof die op de lijst van harddrugs staat. Gebruik van het theebrouwsel is overgewaaid uit Zuid-Amerika. Het brouwsel wordt toegepast tijdens erediensten van allerlei kerkgenootschappen, voor wie het drinken van ayahuasca een sacrament is. Steeds vaker wordt ayahuasca ook gebruikt in spirituele ‘healingsessies’.

De Hoge Raad gaat mee in het oordeel van het gerechtshof, dat het verbod op DMT zwaarder weegt dan de vrijheid van godsdienst. Gebruik van het middel zou risico’s voor de volksgezondheid met zich meebrengen.

De zaak waarin uitspraak werd gedaan was tegen een vrouw die 33 kilo ayahuasca-thee vanuit Brazilië naar Nederland wilde invoeren voor gebruik bij een eredienst. De vrouw werd veroordeeld zonder straf. (NRC)