Collectieve arbeidsovereenkomst

Akkoord tussen KLM en bonden voor grond-, cockpit- en cabinepersoneel

KLM heeft met de vakbonden een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor het grond-, cockpit- en cabinepersoneel. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij dinsdag bekendgemaakt. Het bereikte akkoord moet nu voorgelegd worden aan de leden van de bonden.

In de nieuwe cao is voor het grondpersoneel een loonsverhoging afgesproken van 8,5 procent tot en met 2021. De loonsverhoging van het cabine- en cockpitpersoneel bedraagt in diezelfde periode 7 procent.

De FNV is met die salarisstijging niet tevreden, maar vindt andere arbeidsvoorwaarden wel verbeterd. Zo ziet de bond verbetering in de afspraken over roosters, compensatie van overwerk in vrije tijd en de personele bezetting aan boord van vliegtuigen. Aan het aantal flexcontracten wordt een limiet gesteld. De vakbond spreekt van een doorbraak.

De onderhandelingen tussen de luchtvaartmaatschappij en de bonden sleepten zich al maanden voort. Om de impasse te doorbreken voerden FNV-leden vorige maand protestacties op de luchthaven Schiphol. Door die demonstratie van grond- en cabinepersoneel werden tientallen vluchten geannuleerd.

Na de demonstraties voegden FNV en uiteindelijk ook de vakbond voor het cabinepersoneel VCN zich weer bij de gesprekken. De bonden maakten toen duidelijk dat het voor KLM de laatste kans was om een cao te sluiten, onder dreiging van grootschaliger acties.

De cao, die nu voorgelegd moet worden aan de leden van de vakbonden, heeft een looptijd die eindigt op 1 maart 2022 en gaat met terugwerkende kracht per 1 juni 2019 in.

Volgens persbureau ANP wordt de cao, die voor ongeveer 15.000 mensen geldt, de komende weken voorgelegd aan de leden van de acht vakbonden. Tot die tijd zijn verdere acties van de baan.