CBS: grootste stijging cao-lonen in tien jaar

Arbeidsmarkt

Foto Robin Utrecht

Werknemers zijn het afgelopen kwartaal via collectieve loonafspraken 2,6 procent meer gaan verdienen dan vorig jaar. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde CBS-cijfers. Het is de sterkste stijging in tien jaar.

Het hardst stegen de cao-lonen van werknemers in de bouw. Zij verdienen nu 4 procent meer. Ook in de horeca stegen de lonen hard (3,7 procent). Oorzaak zijn de personeelstekorten in deze branches. Bij gesubsidieerde instellingen zoals ziekenhuizen en sociale werkplaatsen was de laagste stijging (2,1 procent).

In een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) staan onder meer loonafspraken voor alle werknemers in een sector of bedrijf. Individuele loonstijgingen kunnen hoger uitvallen.

De stijging van de cao-lonen betekent niet dat mensen ook meer te besteden hebben. „De prijzen stijgen harder”, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Met de aangekondigde verlaging van de inkomstenbelasting vanaf 2020 kunnen werknemers wel meer overhouden, verwacht de hoofdeconoom.

Tot begin dit jaar kwam de gemiddelde loonstijging niet boven de 2 procent, maar sinds de zomer gaat de loongroei sneller. De FNV is nog niet tevreden. De grootste vakbond zei vorige maand dat het bij alle cao-onderhandelingen een loonstijging van 5 procent blijft eisen. In 2009 stegen de cao-lonen in het tweede kwartaal met 3 procent. De hoogste loonstijging van de eeuw was in 2002, toen stegen de lonen met 4 procent. (NRC)