Wolvin waarschijnlijk afgeschoten in België

Wolvin Naya, die eind 2017 door Nederland trok, is vrijwel zeker dood, evenals haar welpen. Het Vlaamse equivalent van Staatsbosbeheer, Natuur en Bos, gaat er vanuit dat Naya „kwaadwillig werd omgebracht”.

De wolvin verdween voor de zomer. Afgelopen maanden zette Natuur en Bos onder meer drones in om moeder en kroost op te sporen. Ook kamden boswachters vergeefs systematisch het leefgebied van de wolvin uit.

De laatste beelden van Naya, daterend van maanden geleden, lieten zien dat de wolvin drachtig was. Recenter werden wel nog beelden gemaakt van rekel August die voedsel voor de welpen verzamelde, maar daar hield hij op een gegeven moment mee op. De welpen hadden 4,5 maanden oud moeten zijn.

Natuur en Bos onderzocht de leefomgeving van de wolven op ziektes, maar vond niets wat de dood kon verklaren. Tijdens het onderzoek werden meerdere stropers in het gebied aangetroffen en beboet. „De wolven bevonden zich in ontoegankelijk gebied waar niemand zich in principe mocht bevinden”, aldus Natuur en Bos. „De actie was dus goed voorbereid door professionelen.”

De wolvin streek begin vorig jaar neer in Belgisch Limburg, nadat ze vanuit Duitsland door Drenthe, Overijssel, Gelderland, Limburg en Noord-Brabant was getrokken. (NRC)