Witwassen

Deense politicus: kijk opnieuw naar benoeming Vogelzang bij Danske Bank

In de Deense politiek is twijfel gerezen over de Nederlander Chris Vogelzang als bestuursvoorzitter van Danske Bank. Aanleiding is zijn vorige functie als bestuurder bij ABN Amro. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Vogelzang, die tot 2017 bestuurder was bij ABN Amro, is afgelopen juni begonnen als topman van ‘Danske’. De bank is sinds 2016 verwikkeld in een omvangrijk witwasschandaal. In verschillende landen lopen onderzoeken. Aan Vogelzang de taak het vertrouwen in Danske Bank terug te winnen.

Vorige week bleek dat ABN Amro strafrechtelijk wordt onderzocht wegens mogelijk overtreding van de antiwitwaswet, onder meer voor niet of niet op tijd melden van verdachte transacties.

De Deense parlementariër Orla Hav noemt de verdenking tegenover Bloomberg „verontrustend”. Hav vertegenwoordigt de regerende sociaal-democraten in de parlementaire commissie die zich bezighoudt met de Deense bankenwetgeving.

Als het aan Hav ligt, buigen Danske Bank en de Deense financiële toezichthouder zich opnieuw over Vogelzangs benoeming, „om er zeker van te zijn of hij de juiste man is om het vertrouwen te herstellen”.

Vogelzang is niet bereikbaar voor commentaar. Geert Pielage van communicatiebureau CFF, die in Nederland het woord voor hem voert, laat weten dat Vogelzang niets heeft toe te voegen aan wat hij al aan Bloomberg had laten weten. Aan het persbureau mailde hij „geen kennis” te hebben van wat er speelt bij ABN Amro en „natuurlijk” niet te willen ingaan op het bedrijf waar hij al „bijna drie jaar” niet meer werkt.

Kroonprins van de bank

Binnen het bestuur van ABN Amro was Vogelzang sinds 2010 verantwoordelijk voor particuliere klanten en de vermogende private banking-klanten. Eerder werd hij gezien als de kroonprins van de bank. Hij leek de meest waarschijnlijke opvolger van toenmalig topman Gerrit Zalm. Dat ging niet door.

Mede dankzij Zalm werd hij uiteindelijk toch de hoogste baas van een bank, maar dan in Denemarken. Sinds begin dit jaar is Zalm namelijk commissaris bij Danske Bank. Daar is hij mede verantwoordelijk voor het benoemen van bestuurders.

Lees ook dit profiel over Vogelzang: ‘De kroonprins van ABN Amro die misgreep’