ANWB: Drukste ochtendspits ooit door tractoroptocht naar Den Haag

Honderden boeren zijn dinsdag op weg naar Den Haag om te protesteren. De A12 is tussen tussen knooppunt Prins Clausplein en het Malieveld helemaal afgesloten.

Vanuit het hele land zijn boeren op weg naar Den Haag.
Vanuit het hele land zijn boeren op weg naar Den Haag. Foto Rene Wiegmink/ANP

De honderden boeren die dinsdag met hun tractoren op weg zijn naar Den Haag om daar te protesteren, zorgen voor veel verkeershinder. Volgens de ANWB is met meer dan 1.100 kilometer file sprake van de drukste ochtendspits ooit. De A12 is tussen knooppunt Prins Clausplein en het Malieveld helemaal afgesloten.

Ook rond Utrecht is het druk. Bij knooppunt Nieuwegein moeten automobilisten rekening houden met meer dan anderhalf uur vertraging. Rijkswaterstaat had maandag al gewaarschuwd voor een zware ochtendspits, vanwege een voorspelling van slecht weer en de boerenactie. Het hoogtepunt van de verkeershinder ligt volgens Rijkswaterstaat tussen 07.00 uur en 09.00 uur.

Vier vragen over het boerenprotest: Het boerenbedrijf komt in verzet

Eindpunt van de tractoroptocht is het Malieveld in Den Haag. Daar demonstreren de boeren voor een ander landbouwbeleid. De actie werd op touw gezet na een uitspraak van landbouwwoordvoerder van regeringspartij D66 Tjeerd de Groot een aantal weken geleden. Die zei in een interview in het AD dat de veestapel in Nederland moet worden gehalveerd om de stikstofuitstoot tegen te gaan.

De gemeente Den Haag laat in totaal 75 trekkers toe op het Malieveld. De rest van de boeren worden naar het stadion van voetbalclub ADO Den Haag geleid of moeten op het strand van Scheveningen parkeren. De politie heeft de wegen naar het Malieveld en het Binnenhof afgezet. Via Twitter laat de politie Den Haag weten dat een boer is aangehouden. Hij reed tegen de richting in over de middenberm.

Op sociale media gaan veel foto’s en video’s rond van de tractoroptocht. Op de beelden is onder meer te zien hoe boeren in Den Haag hekken omver rijden om het Malieveld te bereiken.

De A2 stond vanochtend vroeg al vast:

Veel boeren zijn al aangekomen in Den Haag:

NRC-redacteur Titia Ketelaar is op het Malieveld waar de boeren zich verzamelen: