Tweehonderd gewonden, twee doden bij demonstraties Irak

De Iraakse oproerpolitie greep hard in toen een groep demonstranten de streng beveiligde regeringswijk in Bagdad probeerde binnen te dringen.

Onder de gewonden bevinden zich volgens de Iraakse overheid ook veertig agenten.
Onder de gewonden bevinden zich volgens de Iraakse overheid ook veertig agenten. Foto Ahmad al-Rubaye/ AFP

Bij demonstraties in Irak zijn dinsdag tweehonderd gewonden gevallen en twee doden. De oproerpolitie schoot met scherp en zette traangas en waterkannonen in toen een groep van rond de drieduizend demonstranten de regeringswijk in Bagdad probeerde binnen te dringen. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens de Iraakse overheid bevinden veertig agenten zich onder de gewonden in Bagdad. Het is onbekend aan welke zijde de dode daar viel. De overheid gaf „een groep relschoppers” de schuld van het harde ingrijpen. De andere dode viel in de zuidelijk gelegen stad Nassiriva. Dat was een demonstrant.

De demonstratie in Bagdad startte dinsdagmiddag als vreedzaam protest, maar escaleerde toen een groep de beveiligde ‘Groene Zone’, waar regeringsgebouwen en ambassades staan, probeerde binnen te dringen.

Werkloosheid

Demonstranten protesteren tegen het gebrek aan werk en corruptie in het jarenlang door oorlog geteisterde land. Ook elektriciteit, schoon drinkwater en goede medische voorzieningen zijn niet altijd beschikbaar. Een op de vier jongeren is werkloos.

Volgens Reuters zijn de demonstraties van dinsdag een van de heftigste van dit jaar en de eerste sinds de regering van president Adil Abdul Mahdi vorig jaar aan de macht kwam.

Vorige zomer was het onrustig in het zuiden van het land. Bij demonstraties in de stad Basra vielen toen zeven doden.