Thuiskok

Salade zwarte vijg, tomaat

Alex Jackson adviseert om deze salade te maken als de zomer plaatsmaakt voor de herfst. Dat treft dus. Als kind lustte ik geen vijgen, maar zoals zo veel van de smaken van thuis, werd ik er op latere leeftijd dol op. Ik weet nog precies wanneer: op een snikhete dag in Granada, we liepen de steile weg op naar het Alhambra en hadden vlak ervoor een paar grote, zwarte vijgen gekocht. Onderweg puften we even uit, wasten de vijgen met het water dat we bij ons hadden en daar op dat moment na die eerste hap realiseerde ik me hoe verrukkelijk ze zijn. Kies lekkere, rijpe vijgen uit en smaakvolle tomaten. Voeg eventueel wat mozzarella of ricotta toe, warm brood en het leven is weer even goed.

Scheur de vijgen doormidden. Snijd de tomaten in partjes die ongeveer even groot zijn als een halve vijg. Voeg de tomaten toe aan een kom en bestrooi flink met zout en zwarte peper. Besprenkel met de azijn en de olijfolie en meng door elkaar. Voeg de vijgen en het basilicum toe aan de tomaten en meng kort door elkaar. Schep de salade op een bord en geniet ervan.