Trainer Sifan Hassan vier jaar geschorst om doping

De Amerikaanse Alberto Salazar heeft onder andere prestatieverhogende testosteron gesmokkeld en met dopingtests geknoeid.

Alberto Salazar tijdens een atletiektoernooi in China in 2015.
Alberto Salazar tijdens een atletiektoernooi in China in 2015. Foto Phil Noble/Reuters

Alberto Salazar, trainer van onder anderen de Nederlandse topatlete Sifan Hassan, is vier jaar geschorst vanwege zijn rol in een Amerikaanse dopingzaak. Dat heeft het Amerikaanse antidopingagentschap Usada in de nacht van maandag op dinsdag bekendgemaakt.

Salazar (61) maakte zich volgens Usada als hoofdcoach van het Nike Oregon Project (NOP) schuldig aan het „organiseren en faciliteren van verboden dopinggedrag”. Het NOP is een trainingskamp voor Amerikaanse duursporters. Sinds drie jaar maakt Sifan Hassan ook onderdeel uit van dat project, maar de Nederlandse wordt niet in het onderzoek genoemd.

Lees ook: Zes vragen over de verdenkingen rond de trainer van Sifan Hassan

Salazar, een Amerikaanse trainer van Cubaanse afkomst, heeft prestatieverhogende testosteron gesmokkeld voor meerdere atleten, volgens Usada. Ook heeft hij geknoeid met de dopingtests van NOP-atleten, blijkt uit het onderzoek. Het dopingagentschap deed vier jaar onderzoek naar Salazar en baseerde zijn conclusies op getuigenverklaringen van sporters. Salazar, die vroeger zelf marathonloper was, werd al lange tijd in verband gebracht met doping.

Succescoach

Salazar trainde gedurende zijn loopbaan meerdere topsporters zoals de Amerikaanse wereldkampioen Matthew Centrowitz en de Britse olympisch kampioen Mo Farah. De Ethiopisch-Nederlandse topatlete Sifan Hassan werd zaterdag in Qatar onder zijn leiding nog wereldkampioen op de 10.000 meter.

In reactie op de schorsing door Usada heeft de Amerikaanse atletiekfederatie USATF de trainersaccreditatie van Salazar ingetrokken. Behalve Salazar is ook dokter Jeffrey Brown voor vier jaar geschorst. Brown werkte als consultant voor het NOP.