‘Scholieren Maastricht krijgen schadevergoeding na examendebacle’

121 leerlingen krijgen ieder 1.000 euro. Volgens de advocaat zou scholenkoepel LVO het bedrag voor het einde van het jaar uitkeren.

Leerlingen in Maastricht houden een vlag vast waarop wordt aangespoord een petitie te tekenen.
Leerlingen in Maastricht houden een vlag vast waarop wordt aangespoord een petitie te tekenen. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

121 scholieren van het VMBO Maastricht van wie vorig jaar de eindexamens ongeldig werden verklaard, krijgen ieder een schadevergoeding van 1.000 euro. Volgens de advocaat zou scholenkoepel LVO het bedrag voor het einde van het jaar uitkeren, meldt 1Limburg.

Een woordvoerder van scholenkoepel LVO laat desgevraagd weten hier geen mededelingen over te kunnen doen. De advocaat die de gedupeerden bijstond was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

In totaal werden 354 diploma’s nietig verklaard, maar niet alle leerlingen krijgen de schadevergoeding. De schadevergoeding geldt alleen voor de 113 jongeren die aangeklopt hebben bij een advocatenkantoor en voor de acht anderen die een zaak begonnen bij de rechtsbijstand. Het advocatenkantoor werd door een van de ouders ingeschakeld, waarna meer gedupeerden contact opnamen.

Via een enquête is geïnventariseerd hoeveel schade de leerlingen hadden geleden. Hieronder vielen de kosten van het annuleren van vakanties en examenfeesten en het mislopen van inkomsten doordat ze een herexamen moesten maken.

Lees ook: Hoe kon het zo fout gaan bij examens in Maastricht?

Vorig jaar werden kort voor de diploma-uitreiking 354 examens afgekeurd. De leerlingen hadden geen centraal examen mogen doen omdat ze achterstanden hadden opgelopen bij de schoolexamens. Daartoe besloot de Onderwijsinspectie de leerlingen hun diploma’s niet te geven. De Auditdienst Rijk, die onderzoek doet naar het financiële beheer van ministeries, concludeerde later dat dit besluit te vergaand was. Ook werden de signalen van de ouders onvoldoende serieus genomen.