Reclassering

Strenger regime voor zware criminelen

De Reclassering Nederland heeft deze zomer een strenger regime ingevoerd voor 150 cliënten uit het „zware criminele drugsmilieu” of die op dodenlijsten van criminelen staan. De Reclassering zegt dat medewerkers die in aanraking komen met deze delinquenten gevaar lopen. Criminelen worden sinds de zomer bewaakt door twee medewerkers van de reclassering, in plaats van één. Ook moeten criminelen een enkelband dragen en vinden hun meldplichtgesprekken plaats op beveiligde locaties. In het uiterste geval kan de Reclassering ervoor kiezen om een cliënt niet te behandelen. De Reclassering acht het regime nodig vanwege de verharding van de criminele onderwereld. Een woordvoerder stelt dat criminelen „rücksichtslos” zijn geworden. „We hebben cliënten die hun taakstraf uitvoeren met een kogelwerend vest aan. Ook weet je niet wat voor mensen je aantrekt als iemand die op een dodenlijst staat, ons pand binnenloopt.” (NRC)