Ook personeel keert zich tegen Roda’s investeerder

Voetbal Kantoorpersoneel van Roda meldde zich ziek uit protest tegen beoogd clubeigenaar Mauricio Garcia de la Vega. Ook zij willen van hem af.

Het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade, de thuishaven van Roda JC.
Het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade, de thuishaven van Roda JC. Foto Henk Korzelius

Bij aankomst in het Parkstad Limburg Stadion trof Mauricio Garcia de la Vega maandagochtend lege bureaus en onbemande toetsenborden aan. Wat al rond gonsde, was een feit: kantoormedewerkers van Roda JC hadden zich ziek gemeld uit protest tegen zijn aanwezigheid.

Ze zijn het zat, de onrust, de financiële tekorten, de onzekerheid over de toekomst van hun club. De tijd was rijp voor een statement, na de tumultueuze vrijdagavond waarop de beoogde clubeigenaar door supporters het stadion werd uitgezet tijdens de thuiswedstrijd tegen De Graafschap. Sneu voor hem, vonden ze, maar ook een dieptepunt dat duidelijk maakte dat zijn rol nu echt is uitgespeeld.

Toch stond Garcia de la Vega maandag lachend te kijken bij de training. Een staking? Was niets van waar, zei hij in gesprek met Hart van Nederland. De medewerkers waren geveld door „een bacterie”. Typisch Garcia de la Vega, weten insiders: altijd maar weer de schijn ophouden.

Na een weekend zwijgen zou de ex-bankier maandag ingaan op de gebeurtenissen van vrijdagavond. Hij nodigde journalisten persoonlijk uit om langs te komen, maar vertelde hen in de loop van de dag dat er toch geen persmoment zou komen. Volgens de persvoorlichter van de club is er nooit sprake geweest van een persconferentie. Ook de voorlichter staakte zijn werkzaamheden, zij het „gedeeltelijk”.

Spandoeken op verzoek

Maandag publiceerde NRC een verhaal over de chaos bij Roda. De club komt nu al tonnen tekort en heeft vorige week een salarisvergoeding van Chelsea voor huurspeler Ike Ugbo moeten gebruiken om andere spelers uit te betalen. Spil in de kwestie is Garcia de la Vega die sinds juni probeert om de clubaandelen te verkrijgen, maar nu wordt verweten dat hij niet in de club investeert en daarmee de problemen heeft veroorzaakt.

Sinds vorige week wordt er achter de schermen gewerkt aan zijn vertrek. Juridische stappen worden bekeken. In aanloop naar het duel met De Graafschap werd zelfs aan supportersvertegenwoordigers gevraagd of zij zich via spandoeken tegen Garcia de la Vega konden keren, hetgeen ook gebeurde. Dat fans hem het stadion uitzetten, was echter niét de bedoeling geweest.

Vier dagen later hopen clubvertegenwoordigers nog altijd om de Mexicaan te verleiden tot het beëindigen van het overnamecontract. Garcia de la Vega heeft kenbaar gemaakt dat er te praten valt, mits hij een vertrekpremie van zo’n 250.000 euro meekrijgt.

Mocht het tot een akkoord komen, dan zullen lokale investeerders naar verwachting bijspringen om de dreigende tekorten te dekken. Daarna wacht de club een zoektocht naar een hoofdaandeelhouder die wel zijn financiële beloftes nakomt.