Ook Nederlandse tak Thomas Cook failliet

Reisbranche Vorige week was al uitstel van betaling aangevraagd. Pogingen om zelfstandig door te kunnen hebben niet mogen baten.

De Neckerman/Thomas Cook-balie op Schiphol is gesloten.
De Neckerman/Thomas Cook-balie op Schiphol is gesloten. Foto Robin Utrecht/ANP

De Nederlandse tak van reisorganisatie Thomas Cook is maandag failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Dat meldt Thomas Cook B.V., waar ook Neckermann Reizen onder valt, zelf in een persbericht. Vorige week ging het Britse moederbedrijf al voor. Het Nederlandse faillissement betekent dat zeker tweehonderd mensen hun baan verliezen.

Na het faillissement van de internationale Thomas Cook werd in Nederland uitstel van betaling aangevraagd en konden veel geboekte reizen al niet meer doorgaan. Volgens de curator is nog gezocht naar manieren om het bedrijf draaiende te houden, zelfstandig of in samenwerking met andere partijen. Die pogingen boden op korte termijn geen uitkomst, „waardoor geen andere keus restte dan faillissement aan te vragen”.

Doorstart

De zorg voor gedupeerde klanten van de touroperator is vorige week al overgedaan aan de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR), die restitutieregelingen zal treffen. De mogelijkheid om nieuwe vakanties te boeken was vorige week al stopgezet. De komende periode gaat de curator in gesprek met potentiële kopers van Thomas Cook Nederland, om te kijken of een doorstart mogelijk is. Er is al een aantal geïnteresseerden.

In het Verenigd Koninkrijk probeert de regering inmiddels stapsgewijs de 150.000 Britse vakantiegangers terug te halen die door het faillissement van het reisbureau zijn gestrand. Zaterdag zijn 16.700 mensen gerepatrieerd en maandag zetten de luchtvaartautoriteiten nog eens 53 vliegtuigen in om zo’n achtduizend mensen van hun vakantiebestemming op te halen. Een speciale commissie van het Britse ministerie van Economische Zaken begint een onderzoek naar het faillissement van reisorganisatie Thomas Cook, zo werd maandag bekend. De commissie kijkt met name naar de rol van bestuurders, interne controleurs en externe accountants.

Concurrentiestrijd

Thomas Cook, opgericht in 1841, is de oudste reisorganisatie ter wereld. Het bedrijf leed de afgelopen jaren onder de concurrentie met onlineplatforms. Het had naar eigen zeggen ook last van reizigers die hun vakantie uitstelden in verband met de onzekerheid rondom de Brexit. De schuldenlast liep snel op en de beurswaarde kromp met 90 procent. Het bedrijf heeft 21.000 werknemers, onder wie tweehonderd in Nederland, en een vloot van ruim honderd vliegtuigen.

Eind augustus leek een voorlopige oplossing voor de financiële problemen in zicht. Thomas Cook maakte afspraken over een pakket noodsteun ter waarde van 900 miljoen pond (ruim 1 miljard euro). De helft zou worden betaald door de Chinese investeringsmaatschappij Fosun, de andere helft door de schuldeisers. Fosun en de andere partijen hebben aanmerkelijke belangen in de luchtvaart- en reisbureautakken van Thomas Cook.

In navolging van het Britse faillissement volgden vorige week ook al Poolse en Duitse dochters. Onder die laatste vallen Neckermann Reisen, Air Marin, Öger Tours en Bucher Reisen. In Nederland reisden jaarlijks zo’n 400.000 mensen met Thomas Cook.