Ongeschikt

Twee kandidaten voor Europese Commissie afgewezen

De kandidaat-eurocommissarissen uit Roemenië en Hongarije zijn maandag definitief afgewezen door het Europees Parlement. De juridische commissie, die de screening van de kandidaten verricht, vindt de kandidaten ongeschikt als eurocommissaris en geeft geen toestemming om ze deze week te laten horen door de rest van het parlement. De Roemeense Rovana Plumb, kandidaat voor de portefeuille Transport, kon geen opheldering geven over de aard van leningen die ze heeft. Bij de Hongaarse oud-minister van Justitie László Trócsányi, kandidaat ‘EU-uitbreiding’, bestaan twijfels over zijn belangen in een advocatenkantoor. De Hongaarse premier Orbán kondigde maandagavond de keuze van een nieuwe kandidaat-commissaris aan. Hij schuift Oliver Varhelyi naar voren, de Hongaarse ambassadeur in Brussel. (NRC)