Boerenprotest

Politie: demonstratie boeren rustig verlopen, zeven aanhoudingen

Duizenden boeren en medestanders demonstreerden vandaag op het Malieveld. Een herhaling van de verkeerschaos van dinsdagochtend lijkt uit te blijven. Zeven demonstranten werden opgepakt.

We sluiten dit blog, wat gebeurde er vandaag op het Malieveld?

We beëindigen deze berichtgeving over de manifestatie van boeren in Den Haag. Wat gebeurde er dinsdag op het Malieveld?

  • Ontevreden boeren trokken dinsdagochtend vroeg vanuit het hele land naar het Malieveld. Zij zijn ontevreden over het landbouwbeleid van de overheid. De druppel was de stikstofproblematiek. Om de uitstoot daarvan te verminderen, adviseerde een speciale commissie de regering om onder andere de veestapel te saneren.
  • De stoet landbouwvoertuigen, tussen de 2.200 en 2.500 namen deel, zorgde dinsdagochtend voor ongekende verkeersproblemen. Op het hoogtepunt stond meer dan 1.100 kilometer file.
  • Volgens afspraken met de gemeente was er plek voor 75 tractoren op het Malieveld. Die afspraak werd losgelaten. Honderden tractoren stonden uiteindelijk op het veld. Drie boeren werden voor het begin van de manifestatie opgepakt, een van hen had een dranghek omvergereden met zijn tractor.
  • Volgens Bart Kemp, coördinator van de actie, willen de boeren een complete herwaardering voor het boerenbestaan in Nederland. Daarvoor moest de overheid geld reserveren. Ook zou er wetgeving moeten komen die consumptie van Nederlandse boerenproducten zou stimuleren voor een eerlijke prijs. Kemp sprak minister van Landbouw Carola Schouten (ChristenUnie) direct toe. Zij had er „een puinhoop” van gemaakt. „U beloofde ons duidelijkheid en regelgeving, maar nooit was de onduidelijkheid groter.”
  • Schouten zei op haar beurt boeren te willen helpen met het toekomstbestendig maken van hun bedrijven. Geen agrariër zou tegen zijn of haar zin moeten stoppen met het boerenbestaan. Ook zou er, zolang zij minister was, nooit een halvering van de veestapel komen. Dat suggereede D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, tot grote woede van de boeren.
  • Andere politici spraken de demonstranten ook toe. GroenLinks-leider Jesse Klaver en De Groot moesten het vooral ontgelden. Hij en Klaver werden uitgejoeld en de rug toegekeerd. De Groot nam zijn woorden, volgens hem het eerlijke verhaal, niet terug.
  • Om 15.00 uur was de demonstratie voorbij en een paar uur later was het Malieveld weer leeg. Hoewel de avondspits drukker was dan normaal, was die onvergelijkbaar met de verkeerschaos van dinsdagochtend. Op het hoogtepunt stond er 750 kilometer file.
  • De politie in Den Haag stelde dat de demonstratie van de boeren, waar zo'n tienduizend mensen op af kwamen, over het algemeen rustig was verlopen. In de loop van de dag werden nog vier extra demonstranten opgepakt. Zij waren baldadig of hadden rookbommen op zak.

Politie: demonstratie boeren rustig verlopen, zeven aanhoudingen

De politie in Den Haag zegt dat de manifestatie van de boeren op het Malieveld over het algemeen rustig is verlopen. Zeven demonstranten werden opgepakt. Bij de protestactie waren tussen de 2.200 en 2.500 landbouwvoertuigen en duizenden demonstranten betrokken.

De politie verrichtte rond het bedgin van de demonstratie drie aanhoudingen. Later op de dag werden nog eens vier demonstranten aangehouden voor het bezit van rookbommen, vernielingen en baldadigheid en voor belediging.

Het Malieveld is sinds half zes zo goed als leeg. Een herhaling van de verkeerschaos van dinsdagochtend lijkt uit te blijven. „Zeker vergeleken met vanochtend valt het mee”, zegt een woordvoerder van ANWB Verkeersinformatie. De vertragingen verplaatsen zich inmiddels naar het oosten van het land.

Het blijft door de terugkerende tractoren drukker dan normaal op de wegen, vooral rond Den Haag en op de A12 en A4. Op het hoogtepunt stond er 750 kilometer file, inmiddels neemt dat af. Rond 18.30 uur stond er nog zevenhonderd kilometer file.

'Malieveld rijdt langzaam maar zeker leeg'

Een politiehelikopter deelt op Twitter een foto van het leegstromende Malieveld.

Twitter avatar DePolitieheli Politiehelikopter Het #Malieveld in Den Haag rijdt langzaam maar zeker leeg. Wij ondersteunen onze collega's op de grond met beeld vanuit de lucht #samensterk ^01 https://t.co/EzJ16nNIfx

Op de A12 rijden de tractoren in kolonne terug naar huis. Daar staat inmiddels meer dan 61 kilometer file, vertragingen lopen volgens ANWB Verkeersinformatie op tot 101 minuten.

Twitter avatar jeroenwetzels Jeroen Wetzels Kilometers lange colonne van tractoren over A12. Uittocht na #boerenprotest in #DenHaag. #agractie https://t.co/PkN90oq02i

Demonstranten via A12 terug naar huis

De terugreis van de demonstranten is begonnen. Zij worden via de A12 terug naar huis geleid, schrijft de gemeente Den Haag op Twitter. Andere autoroutes uit de stad, zoals de Koningstunnel en de via het Centraal Station zijn afgezet, meldt persbureau ANP.

In de binnenstad van Den Haag en rond het Malieveld is nog veel politie aanwezig. Agenten versperren de doorgang naar het Binnenhof en boven het centrum van de stad vliegt een politiehelikopter. Pantserwagens met waterkanonnen staan paraat. Ook de Mobiele Eenheid en politie te paard is actief.

DENK kreeg 'niet al te warm welkom' op Malieveld

DENK kreeg dinsdagmiddag naar eigen zeggen „een niet al te warm welkom” op het Malieveld.

In een door de politieke partij via Twitter verspreid filmpje erkent Fractievoorzitter Tunahan Kuzu tijdens een interview dat de boeren niet de „meest natuurlijk achterban van DENK zijn”.

Hij vindt desondanks dat de tienduizend boeren op het Malieveld zijn gaan demonstreren voor „een hele terechte zaak”.

Volgens NRC-verslaggever Sheila Kamerman verlieten de Kuzu en partijgenoot Selcuk Özturk het Malieveld zonder steun te hebben kunnen betuigen. „Rot op naar je eigen land”, werd hen nageroepen.

Twitter avatar Sheilalaka Sheila Kamerman Pas als de mannen van Denk, Tunahan Kuzu en Selcuk Özturk, het Malieveld oplopen zie ik agressie. "Rot op naar je eigen land." Ze verlaten het Malieveld zonder hun steun te hebben kunnen betuigen. https://t.co/KYWxPsLqA8

Manifestatie afgelopen, eerste tractoren vertrokken

De manifestatie op het Malieveld is afgelopen. Boeren lopen richting het centrum van Den Haag en de eerste tractoren zijn vertrokken.

Straten in het centrum van Den Haag zijn afgezet om te voorkomen dat de demonstranten naar het Binnenhof trekken. De ANWB verwacht „een vroege en drukke” avondspits.

Ook Rijkswaterstaat verwacht een zwaardere spits.

Twitter avatar bosalbert Albert Bos Politie zorgt ervoor dat #boeren niet naar #Binnenhof kunnen #boerenprotest https://t.co/H5nVVytyAl

Kleine tegendemonstratie voor dierenrechten

Tussen het Centraal Station in Den Haag en het Malieveld staan enkele tientallen tegendemonstranten te protesteren. Ze pleiten voor meer dierenrechten.

Twitter avatar Sheilalaka Sheila Kamerman Tussen het Centraal Station en het Malieveld een heel kleine tegendemonstratie.
#boerenprotest https://t.co/TOzEh0XD16

Bisschop (SGP): Halvering kan niet beginpunt zijn

Op het Malieveld hebben ondertussen meer politici gesproken. Carla Dik Faber (ChristenUnie) herhaalde de belofte van haar partijgenoot en minister van Landbouw Carola Schouten om de veestapel onder geen beding te halveren.

Twitter avatar LamyaeA Lamyae Aharouay Bisschop van de SGP. Dit voelt als een steun in de rug zegt hij. De SGP is er altijd voor de boeren, zegt hij. ‘Dat de veestapel gehalveerd moet worden kan nooit beginpunt van een discussie zijn.’

Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie drukt de boeren op het hart te blijven demonstreren. „Laat het niet overwaaien. U krijgt betrokken gezichten te zien van politici in de hoop dat u dit volgende week weer vergeten bent.” Roelof Bisschop van de SGP sprak zijn steun uit voor de agrariërs. „Dat de veestapel gehalveerd moet worden, kan nooit het beginpunt van een discussie zijn.”

Zware avondspits verwacht na demonstratie

Als de duizenden boeren en hun landbouwvoertuigen na afloop van de demonstratie straks weer naar huis gaan, zal dat volgens ANWB Verkeersinformatie tot „een vroege en drukke avondspits” leiden. Ook de verwachte regenbuien kunnen voor langere files zorgen.

De gemeente Den Haag heeft met justitie en politie overlegd over de demonstratie. „Terwijl de demonstranten op het Malieveld worden toegesproken worden er overal in Den Haag voorbereidingen getroffen voor maatregelen die er voor zorgen dat iedereen straks veilig huiswaarts kan keren.” Wat de maatregelen zijn is niet bekendgemaakt.

Kamerleden De Groot, Klaver weggejoeld bij protest

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot mocht ook de menigte toespreken, maar kon zich door het luidde gejoel niet verstaanbaar maken. Na twee zinnen greep de organisator in. „Van waardering kan de schoorsteen niet roken,” zei De groot.

Het D66-Kamerlid pleitte na publicatie van het stikstofadvies van de commissie-Remkers voor een halvering van de veestapel. Hij haalde zich zo de woede van een groot deel van de agrariërs op de hals. De Groot zei na afloop zijn uitspraak niet terug te nemen. De lezing van minister Schouten noemde hij „niet het eerlijke verhaal”.

Twitter avatar LamyaeA Lamyae Aharouay Tjeerd de Groot staat nu pers te woord. Schouten vertelt volgens hem ‘niet het eerlijke verhaal’. Geldt ook voor VVD en CDA. Hij komt niet terug op zijn uitspraak dat de veestapel gehalveerd moet worden.

Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver kon zich amper verstaanbaar maken. Hij zei de woede van de boeren te begrijpen. „U mag mij de rug toekeren of de middelvinger geven, ik zal blijven vechten voor een agrarische sector die wel werkt. Er gaan grote veranderingen komen, die gaan u raken. Dat is de waarheid."

Volgens NRC-verslaggever Lamyae Ahouray is de sfeer grimmig. Het publiek schreeuwt en wijst. Er klinken knallen.

Schouten: zolang ik minister ben geen halvering van de veestapel

Minister Carola Schouten van Landbouw (ChristenUnie) spreekt nu de boeren op het Malieveld toe. Als het aan haar ligt, wordt de veestapel niet gehalveerd.

Schouten wil vandaag naar de boeren luisteren en ze een hart onder de riem steken. „Mijn uitgangspunt is dat boeren die willen blijven boeren en hun bedrijf door willen geven, dat moeten blijven kunnen doen. We gaan helpen om de bedrijven klaar te maken voor de toekomst. Zolang ik minister van Landbouw ben, komt er geen halvering van de veestapel”

Twitter avatar LamyaeA Lamyae Aharouay ‘Wat mij betreft’, zegt Schouten, ‘komt er geen halvering van de veestapel.’ Voor het eerst krijgt ze het publiek mee. Geklap, gejuich. ‘Weg met Tjeerd de Groot!’ roept iemand. ‘NSB-er!’ wordt er geroepen.

 

'Puinhoop'

Schouten werd geïntroduceerd door Bart Kemp, de cöordinator en mede-organisator van de manifestatie. Hij sprak Schouten direct toe en wilde onder meer jaarlijks 7,5 miljoen euro voor een publiekscampagne die meer waardering zou moeten creëren voor het boerenberoep.

Kemp kraakte het Haagse beleid. Minister Schouten heeft er volgens hem „een puinhoop” van gemaakt. „U beloofde ons duidelijkheid en regelgeving, maar nooit was de onduidelijkheid groter.” Hij pleitte ook voor wetgeving die de consumptie van Nederlandse voedsel moest stimuleren. „We zijn de beste boeren ter wereld”, zei Kemp.

Lees ook onze reportage vanaf het Malieveld: Een stoet trekkers legt het verkeer plat

Schouten ging niet in op het voorstel van Kemp, maar wees op bestaande initiatieven. Ze zei dat „de waardering van de boeren voorop moet staan.” „Niemand kan meer om de boeren heen”, zei Schouten.

Meer politici naar Malieveld, minister Schouten gaat spreken

Diverse politici zijn onder beveiliging van het Binnenhof naar het Malieveld gereden, om te spreken op de boerenmanifestatie. Ook minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) gaat de demonstranten adresseren.

Twitter avatar LamyaeA Lamyae Aharouay Portefeuillehouders uit de kamers verzamelen zich voor het Kamergebouw. Worden zo onder beveiliging naar het Malieveld gereden. https://t.co/J1t8JsJ1ZF

Kamerleden zijn beveiligd en ook Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib uitte haar zorgen, zag NRC-verslaggever Lamyae Aharouay. De politici begaven zich in een colonne auto's naar het Malieveld. ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik Faber noemt de veiligheidsmaatregelen bizar. „Alsof het criminelen zijn, het zijn gewoon boeren.”

Ook Tjeerd de Groot, het D66-Kamerlid achter het gewraakte plan om de veestapel te halveren, is aanwezig.In een bericht op de website van D66 schrijft De Groot te hopen op „een goed gesprek”. „De stikstofcrisis heeft de noodzaak van de omslag naar kringlooplandbouw nog groter gemaakt.” Volgens De Groot zijn boeren meer geholpen „met een duidelijk perspectief voor de toekomst dan met een blik op het verleden”.

Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver en Dion Graus gaan naar het Malieveld. Het Malieveld staat inmiddels volledig vol met tractoren.

Politie: drie boeren aangehouden

Drie boeren zijn tot dusverre aangehouden door de politie in Den Haag. Een boer reed over dranghekken heen, een ander over de middenberm. De derde bemoeide zich met een arrestatie en werd vervolgens zelf meegenomen. Eerder op de dag meldde de politie dat er zeker twee boeren zijn aangehouden.

De politie weet niet precies hoeveel boeren en tractoren er momenteel op het Malieveld zijn.

‘De rijen zijn net op tijd voor de actie gesloten’

Lees hier hoe het idee voor een landelijk boerenprotest tot stand kwam:

Wil de echte boerenleider nu opstaan?

Politie Den Haag: 'Malieveld is vol'

Ook de politie Den Haag meldt nu dat het Malieveld vol is en er geen tractoren meer bij kunnen. Hoeveel boeren met hun tractoren op het veld aanwezig zijn, is niet duidelijk.

Twitter avatar POL_DenHaag Politie Den Haag eo Er kunnen op het Malieveld geen tractors meer bij. Boeren die nu nog in Den Haag aankomen, worden verwezen naar de #Leidsestraatweg, vlakbij het Malieveld, of naar het Cars Jeans Stadion. #boerenactie #agractie

Politici aanwezig op het Malieveld

Naast de tientallen steunbetuigingen van politici voor de actie van de boeren via sociale media, zijn sommigen vanuit de Tweede Kamer naar het Malieveld getrokken. Onder hen ook PVV-leider Geert Wilders die onder gejuich op een tractor werd gehesen en een deel van de boeren toesprak. „Jullie zijn de helden van Nederland. (...) Jullie zorgen voor het voedsel, voor ons eten, voor het vlees. (...) Jullie verdienen geen gedoe, maar respect."

PVV STEUNT ONZE BOEREN!#boerenprotest #boerenprotest #boeren pic.twitter.com/2WEqXe1vM0

— Geert Wilders (@geertwilderspvv) October 1, 2019

Ook SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij is op het Malieveld. „We hebben heel veel begrip en heel veel steun voor de inzet van deze boeren, want te vaak worden boeren afgeschilderd als dierenbeulen."

#boerenprotest #agractie #Malieveld #teamboeren #trotsopdeboer pic.twitter.com/xZ3he16wXw

— Kees van der Staaij (@keesvdstaaij) October 1, 2019

Boerenprotest in beeld

Geen shuttlebussen bij Scheveningse strand

Veel boeren rijden over het strand van Scheveningen naar de binnenstad van Den Haag. Woordvoerder van de initiatiefnemers van het boerenprotest Bart Kemp zegt tegen de NOS dat daar bewust voor wordt gekozen. Volgens hem verloopt het contact tussen de actievoerders, de politie en de gemeente Den Haag „heel slecht".

Er was afgesproken dat de boeren hun tractor op het strand van Scheveningen konden parkeren en vervolgens met shuttlebussen naar het centrum zouden worden gebracht. Volgens de woordvoerder is dat niet geregeld. „Dus nu gaan we Den Haag maar in".

'Malieveld is vol'

Persbureau ANP meldt dat het Malieveld vol is en dat de Haagse politie boeren nu naar de Leidsestraatweg in Den Haag begeleidt. Een half uur geleden kregen boeren opnieuw toegang tot het veld, nadat eerst was afgesproken dat maar 75 boeren zich daar mochten verzamelen. Hoeveel boeren nu met hun tractoren op het Malieveld staan is niet duidelijk.

Waarom demonstreren de boeren dinsdag?

In dit vragenstuk lees je waarom de boeren dinsdag vanuit het hele land naar het Malieveld trekken:

Waarom protesteren boeren in Den Haag?

1.136 kilometer file

Slecht weer en ongelukken, maar toch vooral door het boerenprotest. In de drukste ochtendspits ooit stond er op de Nederlandse snelwegen dinsdagochtend 1.136 kilometer file met 3.142 vertragingsminuten, meldt de ANWB. Rond Den Haag staat het verkeer nog altijd vast.

Er stond vanmorgen op het hoogtepunt van de #ochtendspits om 08.35 uur 1136 km file, met een vertragingstijd van 3142 minuten. Dat is 647 kilometer MEER dan gebruikelijk. Voor een deel door slecht weer en aanrijdingen, maar VOORAL door het #boerenprotest.

— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) October 1, 2019

Meer boeren krijgen toegang tot Malieveld

Door de massale toestroom van boeren uit het hele land heeft de gemeente Den Haag besloten om meer boeren toe te laten op het Malieveld. In eerste instantie mochten 75 tractoren zich op het veld verzamelen, maar dat aantal gaat nu omhoog. Hoeveel boeren precies toegang krijgen tot het Malieveld is niet duidelijk. De gemeente gaat de boeren begeleiden. Sommige boeren waren de gemeente al voor, zij reden eerder op de dag hekken omver om toch op het Malieveld terecht te komen.

Boeren worden zo goed mogelijk begeleid naar de omgeving van de demonstratielocatie ⤵️ pic.twitter.com/3m1MPxH6vD

— Newsroom Den Haag (@Newsroom070) October 1, 2019

Verkeer rond Den Haag staat vast

Volgens de ANWB is de drukste ochtendspits ooit inmiddels afgezwakt. Rondom Den Haag staat het verkeer vooralsnog wel vast. De demonstratie op het Malieveld begint om 13.00 uur, de verwachting is dat nog meer boeren zich willen voegen bij collega's die al wel in Den Haag zijn aangekomen. Ook op de A4 van Amsterdam naar Den Haag moeten automobilisten rekening houden met meer dan twee uur vertraging.

Den Haag zit nog altijd op slot: #A12 #dicht #boerenprotest pic.twitter.com/hu04qxhFWL

— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) October 1, 2019

Boeren bij de NOS

Boeren die met het openbaar vervoer op weg zijn naar Den Haag, maken een tussenstop in Hilversum. Ze protesteren voor het gebouw van de NOS.

Ook voor het NOS gebouw staan boeren te protesteren. Ze zijn met de bus onderweg naar Den Haag en maken een tussenstop in Hilversum. #boerenprotest #agractie pic.twitter.com/z6gkPdJaZG

— Fiorella Opromolla (@fiorellaopro) October 1, 2019

Nieuwe route naar de binnenstad

Op sociale media zijn beelden te zien van boeren die op een andere manier proberen het Malieveld te bereiken: via het strand van Scheveningen. Alle wegen naar het veld zijn door de politie afgezet.

Op het Malieveld zijn inmiddels meer dan honderd tractoren aangekomen, waar er maar 75 zouden worden toegelaten. Voor de rest van de tractoren zou parkeerplek zijn bij het stadion van ADO Den Haag of op het strand zelf.

Boeren hebben nieuwe aanrijroute gevonden richting Malieveld Den Haag. #agractie #boerenprotest pic.twitter.com/Mkh21Eplp4

— Boer Bewust (@boerbewust) October 1, 2019

Twee aanhoudingen

De politie Den Haag meldt via Twitter dat niet een maar twee boeren zijn aangehouden. De tweede boer bemoeide zich volgens de politie met de aanhouding van de boer die tegen de richting in reed op de middenberm.

Driehoek Den Haag bijeen

Burgemeester Pauline Krikke heeft de politie en justitie bijeengeroepen om de „onveilige situatie" in de stad te bespreken.

Voor de veiligheid van iedereen is het noodzakelijk dat de afzettingen gerespecteerd worden en aanwijzingen opgevolgd. ⤵️ pic.twitter.com/3bWoWGqfZc

— Newsroom Den Haag (@Newsroom070) October 1, 2019

Al meer dan 100 tractoren op Malieveld

Volgens persbureau ANP zouden zich al meer dan 100 tractoren op het Malieveld hebben verzameld. De gemeente had toestemming gegeven voor slechts 75 tractoren. De weg naar het Malieveld is door de politie afgezet, waarvoor ook de waterkanonnen zijn uitgetrokken. Sommige boeren zijn met hun tractor over hekken rondom het veld gereden, zoals blijkt uit beelden die op sociale media rondgaan.

En de helikopter vliegt ook over #boerenprotest https://t.co/ROynOnhHVO

— Titia Ketelaar (@titia_k) October 1, 2019

Steun uit jonge hoek voor de boeren

Ook kinderen doen mee aan het protest, zoals de kinderen van basisschool CNS Ommerkanaal uit Ommen:

Ook de #boerenjeugd van #basisschool CNS #Ommerkanaal in protestmars naar school👍💪 Geweldig! #boerenprotest #boerenactie #agractie #nieuwegeneratiestaatklaar #boeren #trekkers #DenHaag #Malieveld #enverdaarbuiten pic.twitter.com/vMpmrfnSMz

— LTOVechtdal (@LTOVechtdal) October 1, 2019

Politieke reacties

Verschillende politici hebben hun begrip voor het boerenprotest uitgesproken. Fractieleider van de ChristenUnie Gert-Jan Segers noemt het protest begrijpelijk: „onze boeren zorgen iedere dag voor ons voedsel en verdienen niet onze stank maar onze dank”, schrijft hij.

Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver snapt de boosheid van de boeren. Hij stelt echter dat er wel veranderingen moeten worden doorgevoerd. „Het systeem van de bio-industrie is failliet. We moeten toe naar minder dieren in Nederland.”

PvdA-Kamerlid William Moorlag vindt eveneens dat er iets moet veranderen. „Stikstof dwingt tot aanpak en verandering”, schrijft hij op Twitter. Wel stelt hij dat boeren verzekerd moeten blijven van een „fatsoenlijk bestaan en eerlijk inkomen”.

'Onveilige situatie'

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag overlegt volgens persbureau ANP met justitie en politie over een „onveilige situatie" in de binnenstad door het boerenprotest.

Bekijk hier de colonnes tractoren

Eén aanhouding

NRC-redacteur Sheila Kamerman is in Den Haag, waar de wegen naar het Malieveld en het Binnenhof door de politie zijn afgezet. Dinsdagochtend werd een boer door de politie aangehouden, omdat hij tegen het verkeer in over de middenberm reed.

Haagse binnenstad volledig afgesloten. #boerenprotest pic.twitter.com/6l24NH0oMo

— Sheila Kamerman (@Sheilalaka) October 1, 2019

Afzettingen genegeerd

Meer boeren proberen het Malieveld met hun tractor te bereiken:

De boeren rijden nu de hekjes omver, politie kan niets doen💪😎#boeren #Boerenactie #boerenprotest #agriactie pic.twitter.com/zojaClYxcW

— Tom vdm (@TVDMolen) October 1, 2019

Meer dan 1.100 kilometer file

Volgens de ANWB is de ochtendspits op dinsdag de drukste ooit. Rond 08.30 stond op de Nederlandse snelwegen meer dan 1.100 kilometer file. Rijkswaterstaat raadt automobilisten af om de A12 naar Den Haag op te gaan. Tussen knooppunt Prins Clausplein en het Malieveld is de snelweg volledig afgesloten. Volgens de ANWB is de verkeershinder inmiddels over het hoogtepunt heen, met om 09.30 uur nog zo'n 500 kilometer file.

1110 km file. #boerenprotest#ongelukken#regen pic.twitter.com/Q19su4mr59

— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) October 1, 2019

'Een goed geslaagde actie'

Een woordvoerder van de initiatiefnemers noemt de actie tegen persbureau ANP „tot nu toe al goed geslaagd". De actievoerders verwachten zo'n 15.000 boeren op het Malieveld. Boeren die niet meer met hun tractor het veld op mogen, worden naar het stadion van voetbalclub ADO Den Haag geleid of moeten op het strand van Scheveningen parkeren.

Hekken omver gereden

Op sociale media worden beelden gedeeld van boeren die de omheining op het Malieveld omver rijden. De demonstratie staat gepland van 13.00 uur tot 15.00 uur. Op het Malieveld mogen van de gemeente Den Haag maximaal 75 trekkers zich verzamelen.

Boeren hebben weer een nieuwe ingang gevonden op het #Malieveld en rijden hekken omver (via @GeLeHesjesNL) #boerenprotest #agractie pic.twitter.com/yVLw3Ffa4e

— Boerenactie (@boerenactie) October 1, 2019

Tractoroptocht zorgt voor overlast, drukste ochtendspits ooit

Honderden boeren zijn dinsdag met tractoren in of op weg naar Den Haag om te demonstreren voor een verandering van het landbouwbeleid. Samen met het slechte weer zorgden zij voor de drukste ochtendspits ooit met ruim 1.100 kilometer file.

Eindpunt van de tractoroptocht is het Malieveld in Den Haag. De gemeente besloot vooraf daar in totaal 75 trekkers toe te laten. De rest van de boeren worden naar het stadion van voetbalclub ADO Den Haag geleid of moeten op het strand van Scheveningen parkeren. De politie heeft de wegen naar het Malieveld en het Binnenhof afgezet.

Lees ook: ANWB: Drukste ochtendspits ooit door tractoroptocht naar Den Haag