KPN benoemt Joost Farwerck als nieuwe topman

Joost Farwerck is sinds 2014 operationeel directeur van KPN. Sinds kort was hij ook interim-bestuursvoorzitter van het telecombedrijf.

Met Farweck krijgt KPN iemand met een ruime staat van dienst binnen de eigen gelederen.
Met Farweck krijgt KPN iemand met een ruime staat van dienst binnen de eigen gelederen. Foto Bart Maat/ANP

KPN heeft operationeel directeur Joost Farwerck dinsdag aangesteld als nieuwe topman. De 54-jarige Farwerck was al interim-bestuursvoorzitter van het telecombedrijf. Sinds 2014 is hij ook operationeel directeur bij KPN. Zijn benoeming volgt één dag nadat KPN afzag van de benoeming van de Belgische Dominique Leroy als nieuwe topvrouw.

Farweck begint formeel op 1 december. Hij heeft een ruime staat van dienst binnen KPN. De jurist begon in 1993 bij het toen nog telecom- en postbedrijf. Na het bekleden van diverse (management)functies trad hij in 2013 toe tot de raad van bestuur. Onder topman Eelco Blok was Farwerck eindverantwoordelijk voor KPN Nederland. Blok focuste zich op de internationale activiteiten van KPN.

Farwerck deed na het aftreden van Blok, in 2018, al een gooi naar de hoogste functie. Hij werd gepasseerd door Maximo Ibarra, die meteen het takenpakket van Farwerck uitkleedde. De operationeel directeur was niet langer verantwoordelijk voor de consumentenmarkt en zakelijke dienstverlening.

Lees ook: KPN wilde niet wachten op onderzoek naar Leroy

Nieuwe kans

De Colombiaanse Italiaan Ibarra vertrok na een jaar alweer, om „familieredenen”. Daardoor lonkte een nieuwe kans voor Farwerck. Na de mislukte benoeming van iemand van buiten, drongen beleggers aan op een interne kandidaat. Farwerck en financieel directeur Jan Kees de Jager hadden de beste papieren. Opnieuw werd Farwerck gepasseerd, dit keer door Proximus-topvrouw Dominique Leroy.

KPN zag maandag af van de benoeming van Leroy wegens een omstreden aandelentransactie. De Belgische autoriteiten onderzoeken of zij zich schuldig heeft gemaakt aan handel met voorkennis. Volgens KPN is dit proces „onduidelijk en onvoorspelbaar” en „niet in het belang van KPN en haar aandeelhouders”.

Voor Farwerck is het na drie keer wel raak. Voor de andere interne kandidaat, Jan Kees de Jager betekende het tevens zijn afscheid bij KPN. Hij vertrekt per 1 maart als financieel directeur, een functie die hij sinds 2014 bekleedde. De Jager wordt opgevolgd door Chris Figee, die overkomt van verzekeraar ASR.