In beeld

Duizenden boze boeren op Malieveld

Op het Malieveld in Den Haag kwamen dinsdag duizenden boeren en medestanders bijeen om te protesteren tegen het landbouwbeleid. Vanuit alle hoeken van het land vertrokken ze maandagavond of -nacht. Dat resulteerde in de drukste ochtendspits ooit, volgens de ANWB. Politici spraken de menigte toe, maar werden veelal uitgejoeld. Landbouwminister Schouten zei dat zolang zij minister is, de veestapel niet wordt gehalveerd.
Honderden boeren trokken met tractoren naar Den Haag om te demonstreren tegen het landbouwbeleid. In de politiek gaan stemmen op om de veestapel te halveren, als oplossing voor de stikstofcrisis. Boze boeren vinden dat zij onevenredig hard aangepakt worden door de politiek.
Foto Merlin Daleman
Veel boeren zijn maandagavond of -nacht al vertrokken naar Den Haag. Dinsdagochtend leidde dat tot de drukste ochtendspits ooit, volgens de ANWB.
Foto Merlin Daleman
De Haagse burgemeester Pauline Krikke had toestemming gegeven voor slechts 75 tractoren op het Malieveld, maar al snel werden dat er veel meer.
Foto Merlin Daleman
Directe aanleiding voor de protestactie van de boeren was een uitspraak van Kamerlid en landbouwwoordvoerder Tjeerd de Groot van D66, enkele weken geleden. Hij zei dat de veestapel in Nederland gehalveerd moeten worden om de stikstofcrisis het hoofd te bieden.
Foto Merlin Daleman
De boeren kwamen uit het hele land. Hier enkele boeren uit het Brabantse Boxtel, die maandagnacht al op de tractor stapten.
Foto Merlin Daleman
Nog meer boeren uit Boxtel, onderweg naar Den Haag.
Foto Merlin Daleman
Op de ring bij Rotterdam hielden de Boxtelse boeren een plaspauze. De ANWB noteerde uiteindelijk meer dan 1.100 kilometer file als gevolg van alle tractoren op de weg.
Foto Merlin Daleman
Een woordvoerder van de initiatiefnemers van de boerenprotesten noemde de actie tegen persbureau ANP om 9.30 uur al "goed geslaagd".
Foto Merlin Daleman
Toen de Haagse binnenstad dichtslibde, vonden de boeren een nieuwe route naar het Malieveld: via het strand bij Scheveningen. Op de achtergrond het Kurhaus.
Foto David van Dam
De tractoren die niet meer op het Malieveld pasten, moesten bij het stadion van ADO Den Haag of op het strand zelf parkeren.
Foto David van Dam
Vanuit het hele land vertrokken in alle vroegte colonnes met tractoren.
Foto Merlin Daleman
Het hoogtepunt van de verkeershinder lag dinsdagmorgen volgens Rijkswaterstaat tussen 07.00 uur en 09.00 uur.
Foto Merlin Daleman
Drie boeren werden opgepakt. Een reed over dranghekken heen, de ander over de middenberm en de derde bemoeide zich met een arrestatie en werd vervolgens zelf aangehouden.
Foto Merlin Daleman
Pas toen politici op het Malieveld aankwamen, werd volgens onze verslaggever de sfeer grimmig. Het publiek schreeuwde en stak middelvingers op. Er klonken ook knallen.
Foto Merlin Daleman
Eerder op de dag verscheen PVV-leider Geert Wilders op het Malieveld. Hij werd onder gejuich op een tractor gehesen en sprak een deel van de boeren toe.
Foto Merlin Daleman
"Zolang ik minister van Landbouw ben, komt er geen halvering van de veestapel”, beloofde Landbouwminister Carola Schouten (CU) in een toespraak 's middags.
Foto Merlin Daleman