Doping

Coach Sifan Hassan voor vier jaar geschorst

Alberto Salazar, de Amerikaanse atletiekcoach van onder meer de Nederlandse tophardloper Sifan Hassan, is voor vier jaar geschorst vanwege zijn rol in een Amerikaanse dopingzaak. Dat heeft het Amerikaanse antidopingsagentschap Usada bekendgemaakt. De 61-jarige Salazar heeft zich volgens Usada als hoofdcoach van het Nike Oregon Project (NOP) schuldig gemaakt aan het „orkestreren en faciliteren van verboden dopinggedrag”. Salazar heeft testosteron gesmokkeld voor meerdere atleten en geknoeid met dopingtests, blijkt uit het onderzoek van Usada. Het NOP is een trainingskamp voor Amerikaanse duursporters, waar ook Sifan Hassan, die zaterdag wereldkampioen werd op de 10.000 meter, al drie jaar deel van uitmaakt. De Nederlandse wordt zelf niet in het onderzoek genoemd. Hassan loopt op het WK nog de 1.500 meter, waarvan woensdag de series zijn. (NRC)