Dode en tien gewonden bij geweldsincident school Finland

Het incident vond plaats op het terrein van een school in een winkelcentrum. Twee slachtoffers zijn zwaargewond, de dader is aangehouden.

Politie voor het winkelcentrum waarin de school gelegen is.
Politie voor het winkelcentrum waarin de school gelegen is. Foto Jaakko Vesterinen/AP

Bij een geweldsincident op het terrein van een vakschool in de Finse stad Kuopio zijn dinsdag een dode en tien gewonden gevallen. De Finse politie meldt dat twee slachtoffers ernstig gewond zijn. De dader, die ook gewond raakte, is aangehouden. Onder de gewonden bevindt zich ook een politieagent.

De vakschool ligt in een winkelcentrum in de stad in oost-Finland. De politie maakte enkele uren na het incident bekend dat de dader van Finse afkomst is en „een scherp wapen” gebruikte. Hij had ook een vuurwapen bij zich, aldus de politie.

De dader is een student van de vakschool, hij verwondde medestudenten en docenten. Meerdere Finse media, waaronder de krant Helsingin Sanomat, melden op basis van ooggetuigen dat het gaat om een lang mes of een zwaard. Over zijn motief is nog niets bekend.

Geschoten

De politie zegt dat agenten bij de aanhouding wapens hebben gebruikt. Onduidelijk is of er ook is geschoten door de politie. De Finse premier Antti Rinne noemt het incident op Twitter „schokkend en volkomen onaanvaardbaar”.

De afgelopen twaalf jaar waren er twee schietincidenten met dodelijke afloop op Finse scholen. In 2007 schoot een student acht mensen dood, een jaar later werden tien mensen doodgeschoten door een 22-jarige oud-student. Beide daders pleegden zelfmoord.