Dierenwelzijn

Klacht tegen programma ‘Onze Boerderij’

Dierenorganisaties hebben een klacht ingediend over valse voorlichting door Yvon Jaspers en een kippenboer in een uitzending van tv-programma Onze boerderij (KRO-NCRV). Volgens Comité Dierennoodhulp, Een Dier Een Vriend, Animal Rights en stichting Dierennood, vertelden zij „een mooi verhaal vol leugens dat volstrekt niet klopt met de realiteit”.

Het gaat om de aflevering van 22 september. Daarin beweren Jaspers en de boer dat de zogenoemde scharrelstal het ‘laagste’ systeem is in Nederland en dat kippen het niet erger kunnen hebben. Maar volgens de dierenorganisaties zitten 6 miljoen kippen in krappe kooien met draadgaas als bodem. In zo’n kooi, enkele centimeters groter dan een legbatterij, zitten dertig tot zestig kippen.

„De boer heeft het over hele oude dames die in zijn stal zitten, terwijl de realiteit is dat leghennen na anderhalf tot twee jaar naar de slacht gaan op slechts een fractie van hun natuurlijke levensverwachting”, aldus de organisaties. „Over het vangen, transporteren en slachten wanneer de kippen afgeschreven zijn, wordt helemaal geen inkijkje gegeven. Deze moedwillige verdraaiing en achterhouden van feiten komt omdat de partijen allen betrokken zijn of belangen hebben met de mensonterende bio-industrie.”

De organisaties eisen rectificatie en willen dat onafhankelijke experts geplande afleveringen vooraf toetsen. De klacht is ingediend bij de NPO, de ombudsman voor de omroep, KRO-NCRV en Commissariaat voor de Media. KRO-NCRV zegt dat Onze boerderij „onafhankelijk” wordt gemaakt. Rectificatie en beoordeling vooraf zijn volgens de omroep niet aan de orde. (ANP)