Demonstrant Hongkong geraakt door politiekogel

Volgens de Hongkongse politie gebruikte een agent zijn wapen omdat hij werd „aangevallen door een demonstrant”. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

Opstootjes bij eerdere demonstraties in Hongkong.
Opstootjes bij eerdere demonstraties in Hongkong. Foto Jorge Silva/Reuters

Een demonstrant in Hongkong is dinsdag gewond geraakt door een politiekogel. Dat meldt persbureau AFP op basis van de lokale politie. De achttienjarige demonstrant zou geraakt zijn in de borst. Zijn of haar toestand is onduidelijk. Persbureau Reuters schrijft op basis van een politiemedewerker dat de demonstrant bij bewustzijn was toen deze naar het ziekenhuis werd gebracht.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat een betoger met scherp is beschoten door de politie sinds de demonstraties maanden geleden begonnen. Volgens een anonieme politiebron van AFP vuurde de agent zijn wapen dinsdag af omdat hij werd „aangevallen door een demonstrant”. Het slachtoffer zou ter plekke zijn verzorgd en vervolgens naar het ziekenhuis zijn gebracht.

Ook zijn veertien anderen dinsdag gewond geraakt bij schermutselingen tijdens de demonstraties. De politie zette traangas en rubberen kogels in op zeker vier plekken. Volgens de autoriteiten heeft een groepje demonstranten een „bijtende vloeistof” naar een politieagent gegooid. De agent zou brandwonden hebben opgelopen. Andere demonstranten zouden wapenstokken gebruiken.

Zeventig jaar China

Hongkongers zijn dinsdag massaal de straat opgegaan om zich uit te spreken tegen China, dat vandaag zijn zeventigjarige bestaan viert. Volgens de organisatoren van het protest demonstreren minstens honderdduizend mensen. De betogers stellen dat China zijn macht probeert uit te breiden in de semi-autonome regio.

Carrie Lam, de leider van Hongkong, is in Beijing om de viering van de zeventigste verjaardag van China te vieren, tot ongenoegen van demonstranten.