Met deze wapens maakt China zijn militaire inhaalslag

Volksbevrijdingsleger China wil een leger en defensie-industrie passend bij de ambitie van een wereldmacht. De parade dinsdag in Beijing liet zien hoe ver het land al is.

Meerdere legereenheden, waaronder ook troepen van de Strategic Support Forces, marcheerden dinsdag over het Plein van de Hemelse Vrede ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan van de Volksrepubliek China.
Meerdere legereenheden, waaronder ook troepen van de Strategic Support Forces, marcheerden dinsdag over het Plein van de Hemelse Vrede ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan van de Volksrepubliek China. Foto Roman Pilipey/EPA

Illustratie NRC Studio

Het was vooral niet China’s bedoeling om met zijn „spierballen te rollen”. De militaire parade die dinsdag over het Plein van de Hemelse Vrede trok ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan van de Volksrepubliek China was bedoeld als „positieve energie” voor de wereldvrede, zo had het ministerie van Defensie vooraf laten weten.

China eist niet alleen economisch en politiek zijn plek op als wereldmacht, maar ook militair, en dat was te zien aan de parade. Er marcheerden 15.000 militairen mee en er werden 160 vliegtuigen ingezet. Belangrijker nog dan die aantallen waren de nieuwste wapens die het Volksbevrijdingsleger aan de wereld liet zien.

Volgens de Chinese langetermijnplannen moeten de strijdkrachten in 2035 „volledig gemoderniseerd” zijn en in 2049, als de Volksrepubliek honderd jaar bestaat, „van wereldklasse”. Onduidelijk is vooralsnog wat dat precies betekent.

„Het Volksbevrijdingsleger loopt nog ver achter bij de belangrijkste legers van de wereld”, schreef de Chinese regering deze zomer in een strategie-document. Het was een aansporing: China werkt in razend tempo aan een militaire inhaalslag. Waar het voorheen afhankelijk was van buitenlands (Russisch) materieel, zoals straalmotoren en radarsystemen, werkt het nu aan een eigen defensie-industrie die alle hoofdwapensystemen plus de benodigde onderdelen zélf ontwikkelt.

Wie wil weten hoe ver China daarmee is, neemt de parade onder de loep. Wat valt daar op?

Correctie woensdag 2 oktober: in een vorige versie van dit artikel stond dat de Verenigde Staten zes vliegdekschepen hebben. Dit is onjuist, de VS hebben elf vliegdekschepen in de vaart.