Huwelijk onder hoogspanning

De eerste bladzijde Eén bijzondere zin op de eerste bladzijde van een boek dat in de komende maand zal verschijnen. Deze keer: Kijk ons nu eens van Geir Gulliksen.

Zin uit Kijk ons nu eens, nieuwe roman van de Noorse schrijver Geir Gulliksen
Zin uit Kijk ons nu eens, nieuwe roman van de Noorse schrijver Geir Gulliksen Foto Roberto Ricciuti/Getty Images, bewerking NRC

Ik ken iemand die het liefst romans leest over huwelijken die tot een pijnlijk einde komen. Sinds vorig jaar de roman Het verhaal van een huwelijk verscheen, is de Noorse schrijver Geir Gulliksen een van haar favoriete schrijvers. Terecht. De man die het verhaal vertelt, reconstrueert hoe zijn vrouw verliefd werd op een ander – en hij doet dat zo minutieus dat het adembenemend wordt.

In zijn nieuwe roman Kijk ons nu eens belooft er weer een veertienjarig huwelijk onder hoogspanning te komen. Hoofdpersoon Hans Kaasajordet krijgt op de eerste bladzijde een video-opname te zien van zichzelf als gast op een bruiloft. De beelden maken hem ongemakkelijk. Hij ziet hoe hij een vrouwelijke kennis begroet, en dat hij haar nakijkt. En vooral: hoe hij haar nakijkt.

Vlak daarvoor laat Gulliksen nog iets gebeuren, iets slims. Dan ziet Hans zichzelf bukken, om te horen wat zijn echtgenote hem in zijn oor fluistert. Het ziet er ‘samenzweerderig’ uit, zegt hij. ‘Of gewoon intiem.’ Die intimiteit bestaat dus ook nog, gewoon.

Dit gaat pijnlijk worden.

Kijk ons nu eens verschijnt op 7 oktober bij Ambo Anthos.