Twijfel bij Dafne Schippers op WK na missen finale 100 meter door blessure

WK atletiek

Een liesblessure die ze opliep in de halve finale van de 100 meter bezorgt Dafne Schippers grote twijfel over haar vervolg op het WK atletiek in Qatar. Zondagavond moest de 27-jarige atlete zich afmelden voor de finale van de 100 meter, die werd gewonnen door de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce (10,71). Het is onzeker of Schippers haar wereldtitel kan verdedigen op de 200 meter, waarvan deze maandagmiddag al de series op het programma staan.

Schippers had zich in een tijd van 11,07 nog wel voor de finale van de 100 meter geplaatst, maar tijdens de halve finale-race schoot de pijn in haar linkerlies. Na het besluit om niet te starten in de finale brak Schippers in tranen uit. „Dat lijkt me logisch voor een sportvrouw die de finale haalt en het niet kan laten zien”, zei haar coach Bart Bennema.

De teleurstelling bij Schippers was enorm. Ze was zondagavond mentaal niet in staat haar afzegging toe te lichten. Bennema vertelde dat de beslissing om niet te starten mede was ingegeven door de wens haar kansen op een derde wereldtitel op de 200 meter niet te vergooien.

De wereldkampioene op de 200 meter van 2015 en 2017 kampte de laatste jaren vaker met blessures. Bij de Spelen in Rio in 2016 raakte ze in de aanloop naar de finale van de 100 meter geblesseerd. Dit seizoen keerde ze terug bij coach Bennema, die constateerde dat ze „een slap lijf” had. Een slepende rugblessure zorgde in de aanloop naar het WK al voor twijfel over deelname aan de 100 meter.