Trumpblog

Trump: oplossing handelsoorlog China dichtbij

In dit blog houdt NRC u op de hoogte over de laatste ontwikkelingen van het presidentschap van Donald Trump.

We sluiten dit blog

Volg de laatste ontwikkelingen in ons nieuwe Trumpblog.

Trump: oplossing handelsoorlog China dichtbij

China en de Verenigde Staten hebben vrijdag aan de onderhandelingstafel voorzichtige vooruitgang geboekt. Volgens Donald Trump zijn de twee landen zelfs dicht bij een oplossing. Een akkoord zou binnen vijf weken rond kunnen zijn. Dat zei de Amerikaanse president na een overleg met de Chinese vicepremier Liu He, meldt persbureau Reuters. Een tariefverhoging op 250 miljard dollar aan Chinese goederen wordt bovendien verder uitgesteld. Die zou dinsdag ingaan.

Financieel persbureau Bloomberg sprak van een 'gedeeltelijk handelsakkoord' op basis van eigen, anonieme bronnen. De Amerikaanse president zei niet waar de twee landen het deels over eens over zijn geworden. Volgens Bloomberg gaat het onder meer over verlichting van tarieven op Chinese goederen en landbouwgoederen. De landen zijn al ruim een jaar verwikkeld in een handelsoorlog.

De Chinese delegatie was met behoorlijk grote verwachtingen naar Washington gekomen. Niet dat zij nog hopen op een alomvattend akkoord, dat is al maanden geleden uit zicht geraakt. De-escalatie was het doel.

Onbespreekbare eisen

De gesprekken liepen vast in mei, toen de partijen dichtbij een akkoord zouden zijn, maar Trump er plots de stekker uit trok. Volgens hem had China een conceptakkoord opengebroken door met nieuwe eisen te komen. Wat volgde waren wederzijdse verhogingen van importheffingen en schokken op de financiële markten wereldwijd.

Enkele van de meest principiële eisen van de VS zijn voor China onbespreekbaar, zoals een einde maken aan de staatssteun voor bedrijven. China had nu, zo meldde dagblad Financial Times, vooraf bedacht om de VS aan te bieden meer Amerikaanse landbouwproducten af te nemen. Dit is vaak de methode van de Chinese zijde om de gesprekken weer vaart te geven. Van substantiële wederzijdse toezeggingen is in de vijftien maanden die de handelsoorlog duurt nooit daadwerkelijk iets gebleken.

Hogere rechtbank: Trump moet inzage in belastingaangiften geven

De accountantsfirma van president Donald Trump moet een speciale commissie van het Huis van Afgevaardigden inzage geven in Trumps belastingaangiften. Dat heeft een federaal hof in de VS vrijdag bepaald. De president weigert steevast om zijn aangiften over een periode van acht jaar vrij te geven. Eerder oordeelde een lagere rechtbank al dat Trump de documenten toch aan de commissie moest overhandigen. De president ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

De Democraten hadden van de president geëist dat hij zijn belastingaangiften over zou dragen aan de commissie. Trump verweet hen vervolgens een „heksenjacht” tegen hem in gang te hebben gezet. Het hof gaf de Democraten vrijdag gelijk, wat een tegenslag voor de president betekent.

Tegelijkertijd probeert Trump ook een uitspraak van een federale rechter in Manhattan van begin deze maand te blokkeren. Die besloot dat hij zijn aangiften aan de openbaar aanklager in New York moet overdragen. Aanklager Cyrus Vance Jr. wil inzage in betalingen door Trump en diens bedrijf aan zijn ex-advocaat Cohen.

EU-ambassadeur Sondland legt alsnog verklaring af in Huis na dagvaarding

De Amerikaanse ambassadeur voor de Europese Unie Gordon Sondland zal toch een verklaring afleggen in het Huis van Afgevaardigden. Dat heeft zijn advocaat vrijdag bekendgemaakt. Sondland zou eigenlijk afgelopen dinsdag gehoord worden, maar liet verstek gaan. Volgens president Donald Trump mocht hij niets zeggen omdat het onderzoek niet objectief zou zijn.

Sondland wordt gehoord in het kader van het afzettingsonderzoek naar Trump. Hij moet nu toch verschijnen omdat hij, anders dan vorige keer, gedagvaard is.

Het Huis wil Sondland spreken omdat uit sms'jes is gebleken dat hij contact heeft gehad met mensen rond de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Mogelijk weet de ambassadeur meer van eventuele toezeggingen aan de president van Oekraïne in ruil voor informatie over Joe Biden, een mogelijke kandidaat voor de Democraten tijdens de presidentsverkiezingen van 2020, en diens zoon Hunter.

Het Huis wilde ook een aantal stukken inzien, maar die mag Sondland niet delen, waarschuwde zijn raadsman vrijdag vast.

Gordon Sondland tijdens een persconferentie in Boekarest, vorige maand. Foto Daniel Mihailescu/AFP

Twee zakenpartners van Trumps advocaat Giuliani opgepakt

Twee zakenmannen die Rudy Giuliani in Oekraïne vermoedelijk hebben geholpen de Democratische presidentskandidaat Joe Biden te onderzoeken, zijn opgepakt op verdenking van het overtreden van campagnefinancieringswetten. Dat meldt The Wall Street Journal donderdag. De mannen zouden hebben geprobeerd buitenlands geld door te sluizen naar politici die zich verkiesbaar hadden gesteld. Het is onduidelijk om welke politici het gaat.

De verdachten zijn zakenman Lev Parnas en vastgoedmagnaat Igor Fruman. Deze mannen hebben volgens verschillende media president Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani in Oekraïne voorgesteld aan hooggeplaatste politici. Giuliani reist geregeld naar het land voor Trump, waar hij onder meer bewijs van corruptie door Joe Bidens zoon Hunter Biden boven water probeert te krijgen. Biden was van 2009 tot 2017 vicepresident van de Verenigde Staten.

Giuliani tijdens een persconferentie. Foto Charles Krupa/AP

Die kwestie leidde de afgelopen weken tot veel commotie. Een klokkenluider in het Witte Huis onthulde enkele weken geleden dat president Trump zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelenski heeft gevraagd een onderzoek naar de Bidens te openen. Dit heeft ertoe geleid dat de Democratische Partij een onderzoek naar mogelijke afzetting van president Trump heeft geopend. Het verwijt is dat Trump zijn macht heeft misbruikt en om buitenlandse inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gevraagd.

Zelensky willigt verzoek Trump in, zegt onderzoek toe naar gasbedrijf Biden

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft toegezegd dat zijn land bereid is onderzoek te doen naar het gasbedrijf Burisma, waar de zoon van presidentskandidaat Joe Biden in het bestuur zat. Ook zal hij „met alle plezier” onderzoeken of Oekraïners zich hebben bemoeid met de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Dat melden persbureaus AP en Reuters.

Zelensky zegt geen bewijs te hebben gezien dat Oekraïne een rol speelde in de inmenging met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar „we kunnen geen ja of nee zeggen” zonder onderzoek te hebben gedaan, aldus de Oekraïense president. President Donald Trump had bij Zelensky aangedrongen op de twee onderzoeken in een telefoongesprek afgelopen juli. Dit telefoongesprek was aanleiding voor de Democratische partij om een impeachment-onderzoek te starten naar Trump.

Ook Biden zegt nu: Trump moet worden afgezet

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden vindt dat president Donald Trump moet worden afgezet. De voormalig vicepresident heeft zich woensdag voor het eerst expliciet daarover uitgelaten. Op Twitter stelt hij onomwonden: „Met zijn woorden en zijn daden heeft president Trump zichzelf in staat van beschuldiging gesteld. Hij moet worden afgezet.”

Biden is vaker gevraagd naar zijn mening over de roep om 'impeachment', die al langer klinkt onder progressieve leden van zijn partij. Tot nu toe drukte hij zich daar voorzichtiger over uit, door te antwoorden dat de beslissing om de procedure in gang te zetten door het Amerikaanse Congres moest worden genomen. In zijn presidentscampagne noemde Biden Trump wel vaker „een bedreiging voor de Amerikaanse democratie”.

Lees ook: impeachment is bovenal een politiek proces

Sinds 24 september doen Democraten in het Huis van Afgevaardigden onderzoek naar de president, dat kan resulteren in de aanvang van de afzettingsprocedure. Spreker Nancy Pelosi besloot daartoe nadat bekend werd dat Trump afgelopen zomer aan de Oekraïense president Zelensky vroeg om een onderzoek in te stellen naar vermeende corrupte praktijken door Biden en zijn zoon Hunter in dat land. Mogelijkerwijs heeft Trump daarbij ongepaste druk uitgeoefend op zijn Oekraïense ambtsgenoot voor binnenlands politiek gewin: Biden is een concurrent van Trump in de race om het presidentschap.

Het Witte Huis weigert mee te werken aan het impeachment-onderzoek. In de afgelopen dagen zijn evengoed meerdere berichten uit Trumps administratie over het betreffende telefoongesprek uitgelekt.

With his words and with his actions, President Trump has indicted himself.

He should be impeached.

— Joe Biden (@JoeBiden) October 9, 2019

Regering-Trump houdt getuigenis diplomaat in Oekraïne-onderzoek tegen

De Amerikaanse regering heeft een hoge diplomaat verboden een getuigenis af te leggen in het afzettingsonderzoek naar president Trump. Dat heeft de diplomaat, VS-ambassadeur bij de Europese Unie Gordon Sondland, dinsdag via zijn advocaat laten weten. Sondland weet misschien meer over het mogelijke machtsmisbruik door president Trump.

Sondland wilde op vrijwillige basis praten met een aantal onderzoeksgroepen van het Huis van Afgevaardigden. Hij was niet gedagvaard, wat het ministerie van Buitenlandse Zaken de mogelijkheid gaf Sondlands voornemen te dwarsbomen. Het Huis heeft dinsdag laten weten dat het Sondland nu alsnog gaat dagvaarden.

Waarom de regering de vrijwillige getuigenis van Sondland heeft tegengehouden, is niet direct duidelijk. Trump hint in een tweet echter wel op de reden:

„Ik zou ambassadeur Sondland dolgraag laten getuigen, maar helaas zou hij dan getuigen voor een totaal partijdige neprechtbank, waar Republikeinen geen rechten hebben en de echte feiten weg worden gehouden van het volk.”

De onderzoekers willen graag met Sondland spreken, omdat uit sms'jes is gebleken dat hij nauw contact heeft gehad met het kamp van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat is opmerkelijk omdat Oekraïne geen lid is van de EU, Sondlands werkterrein.

Beloning

Uit de sms'jes blijkt volgens de Democraten in het Huis dat Sondland onder meer probeerde de Oekraïners te overtuigen onderzoek te doen naar het energiebedrijf waar de zoon van Trumps rivaal Joe Biden in het bestuur zat. Zelensky kreeg als beloning een ontmoeting met Trump op het Witte Huis aangeboden. In de berichten ontkent Sondland overigens dat er sprake is van koehandel: „De president is kraakhelder geweest: geen quid pro quo in enige vorm.”

Trump wordt onderzocht vanwege gesprekken die hij had met Zelensky. Hij heeft toegegeven dat hij de Oekraïense president heeft gevraagd een onderzoek te beginnen naar Joe Biden en diens zoon. Biden, een belangrijke Democratische rivaal van Trump in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar, zou een paar jaar geleden zijn positie als vicepresident hebben misbruikt om zakenbelangen van zijn zoon in Oekraïne te verdedigen. Het Huis gaat na of Trumps verzoek gelijk staat aan machtsmisbruik. Zo ja, dan kan het uiteindelijk tot een stemming over afzetting komen in de Senaat.

Lees meer over de sms'jes: Schuift er iets na deze onthulling?

Trump dicht zichzelf 'ongeëvenaarde wijsheid' toe en dreigt de economie van Turkije te vernietigen

President Trump heeft maandag op opmerkelijke wijze gereageerd op zorgen over de situatie in het noorden van Syrië, waar hij zondagavond de weg vrijmaakte voor een Turkse invasie. „Als Turkije iets doet dat ik in mijn grote en ongeëvenaarde wijsheid te ver vind gaan”, schreef Trump op Twitter, „zal ik de Turkse economie volledig vernietigen en verwoesten.”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump As I have stated strongly before, and just to reiterate, if Turkey does anything that I, in my great and unmatched wisdom, consider to be off limits, I will totally destroy and obliterate the Economy of Turkey (I’ve done before!). They must, with Europe and others, watch over...

Wanneer de Turken volgens Trump „te ver gaan”, zegt hij er niet bij. Vermoedelijk wil hij Turkije echter op het hart drukken IS-strijders en hun gezinnen die door de Koerden worden vastgehouden in Noord-Syrische kampen, niet te laten ontsnappen. Gevreesd wordt voor chaos in de kampen als de Koerden worden verdreven door Turkije. Dat land „moet samen met Europa en anderen de wacht houden over IS-strijders en hun gezinnen”, schrijft Trump in zijn tweet.

Het Witte Huis liet zondagavond (Amerikaanse tijd) na een telefoongesprek tussen Trump en zijn Turkse collega Erdogan weten dat Turkije binnenkort in actie zal komen in het noorden van Syrië. De Amerikaanse troepen, zo liet het Witte Huis weten, worden uit het gebied teruggetrokken.

Turkije wil langs de Turks-Syrische grens een bufferzone creëren waarin geen Koerdische strijders meer zitten. Turkije ziet de Koerden als grote bedreiging. Na Trumps aankondiging is duidelijk dat de Amerikanen Turkije niet zullen tegenhouden als dat land de aanval opent op de Koerden, bondgenoten van Washington.

Lees ook het vragenstuk: Komt er een Turkse invasie in Syrië, en zes andere vragen

Witte Huis en Pentagon moeten documenten over steun aan Oekraïne aanleveren

Het Witte Huis en het Pentagon moeten het Huis van Afgevaardigden documenten aanleveren over Amerikaanse militaire steun aan Oekraïne. Dat meldt persbureau Reuters. Afgelopen zomer zegden de VS 250 miljoen dollar (227 miljoen euro) hulpgeld toe aan de Oekraïeners, maar het duurde vervolgens langer dan verwacht voor het geld was overgemaakt.

De door het Huis van Afgevaardigden opgevraagde documenten moeten uitwijzen of president Trump het geld expres heeft achtergehouden om zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky onder druk te zetten. Trump heeft toegegeven dat hij Zelensky telefonisch heeft verzocht een onderzoek te beginnen naar zijn Democratische rivaal Joe Biden en diens familie. Zelensky ontkende vorige week dat hij onder druk is gezet.

De dagvaarding maakt deel uit van het afzettingsonderzoek naar Trump. Het Huis gaat na of de president zich met zijn verzoek aan Zelensky schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik. Minister van Defensie Mark Esper en Russell Vought, die over het budget van het Witte Huis gaat, hebben tot 15 oktober om de documenten op te sturen.

Trump moet belastingaangiften overdragen aan New Yorkse aanklager

De Amerikaanse president Donald Trump moet zijn belastingaangiften van de afgelopen acht jaar overdragen aan de openbaar aanklager van de staat New York. Dat heeft een federale rechter in het New Yorkse stadsdeel Manhattan maandag besloten, aldus persbureau Reuters. Trump hoeft nog niet direct gehoor te geven aan de uitspraak: zijn advocaten zijn in beroep gegaan, en zo lang dat loopt, is hij nog niet verplicht de documenten over te dragen.

Aanklager Cyrus Vance had Trumps belastinggegevens opgevraagd in zijn onderzoek naar betalingen door Trump en diens bedrijf aan zijn voormalige advocaat Michael Cohen. Dat geld was bedoeld als compensatie voor Cohen, die op Trumps verzoek de pornoactrice Stormy Daniels had afgekocht. In aanloop naar de verkiezingen van 2016 beweerde Daniels een affaire te hebben gehad met Trump, iets wat hijzelf ontkent. Vance onderzoekt of de betaling van Trump aan Cohen in overeenstemming is met de wet.

Wél vrijgegeven aangiften van Trump uit de jaren 80 en 90 tonen aan: als ondernemer betaalde hij geen belasting

Nadat Vance Trump om diens belastingaangiften had verzocht, stapten de advocaten van de president naar de rechter. Vrijgave van de informatie zou Trump „onherstelbare schade” berokkenen, aldus de advocaten. Als juridisch argument voerden zij aan dat een zittende president altijd immuun is voor rechtsvervolging. Dat pleidooi noemde de rechter maandag in strijd met de „grondwettelijke waarden” van het land. Volgens hem staan presidenten, hun naasten en hun bedrijven niet boven de wet.

Sinds Trumps verkiezingscampagne is al het nodige te doen geweest om de belastingaangiften van de voormalige vastgoedmagnaat. Hij was de eerste presidentskandidaat van de Democraten of de Republikeinen in veertig jaar die de gegevens niet openbaar maakte. Ook sinds hij in het Witte Huis zit, heeft Trump verzoeken om vrijgave van zijn aangiften telkens naast zich neergelegd.

President Trump op archiefbeeld uit 2018. Foto Pablo Martinez Monsivais/AP

'Tweede klokkenluider opgedoken in Oekraïne-affaire Trump'

Een tweede klokkenluider heeft in de Verenigde Staten zijn verhaal gedaan over het optreden van president Trump in de Oekraïne-affaire. Dat zegt Mark Zaid, de advocaat van zowel de nieuwe als de oude klokkenluider, zondag tegen ABC News.

De Oekraïne-kwestie, die draait om een telefoongesprek tussen Trump en zijn Oekraïense collega Zelensky, heeft geleid tot een vooronderzoek voor een afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president. Hij heeft Zelensky verzocht een onderzoek te beginnen naar Joe Biden, een belangrijke rivaal van Trump bij de presidentsverkiezingen in 2020. Biden zou een Oekraïens corruptieonderzoek naar een bedrijf van zijn zoon Hunter hebben belemmerd.

Lees ook: Amerikaanse diplomaten twijfelden al over Trumps druk op Zelensky

De nieuwe klokkenluider zou rechtstreekse informatie hebben over het bewuste telefoontje. Volgens Zaid werkt de persoon bij de Amerikaanse inlichtingendiensten, net als de eerste klokkenluider. De nieuwe klokkenluider heeft gepraat met de baas van de interne toezichthouder van de inlichtingendiensten, aldus Zaid.

Volgens de Democraten heeft Trump zich met zijn verzoek aan Zelensky schuldig gemaakt aan machtsmisbruik. Het Huis van Afgevaardigden onderzoekt nu of dat inderdaad zo is, en kan ervoor kiezen de zaak door de sturen naar de Senaat. Daar kan het dan tot een stemming komen over afzetting van Trump. De president zelf blijft erbij dat hij niets verkeerd heeft gedaan.

President Trump afgelopen vrijdag in het Witte Huis. Foto Yuri Gripas/Reuters

Kiev gaat onderzoek naar gasconcern zoon Joe Biden na

Het Oekraïense OM gaat de stappen na van een eerder onderzoek naar gasconcern Bursima Holdings, waar de zoon van de Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Joe Biden bestuurder was. Procureur-generaal Ruslan Riabosjapka maakte vrijdag bekend dat er wordt gekeken of deze en een aantal andere rechtszaken op een wetmatige manier zijn afgesloten.

Lees ook: Wat deden de Bidens in Oekraïne?

Onlangs werd bekend dat de Amerikaanse president Donald Trump aan zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodymyr Zelensky gevraagd heeft onderzoek te doen naar de familie Biden en de rol van familieleden bij het afzetten van een Oekraïense aanklager in 2016.

Die aanklager zou mogelijk een corruptieonderzoek willen beginnen naar gasconcern Bursima Holdings. Hunter Biden, de zoon van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden, zat tussen 2014 en 2019 in het bestuur van het gasconcern en verdiende daarmee volgens Amerikaanse media tot 45.000 euro per maand.

Procureur-generaal Riabosjapka heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat hij geen redenen heeft om aan te nemen dat Hunter Biden iets verkeerd heeft gedaan. Ook meldt hij dat er geen buitenlandse advocaten zijn die contact met hem hebben gezocht.

Trumps verzoek aan Zelensky was aanleiding voor een impeachment-onderzoek, de eerste stap richting de mogelijke afzetting van de Amerikaanse president.

Bernie Sanders denkt aanwezig te zijn bij volgend Democratisch verkiezingsdebat

Bernie Sanders verwacht binnen een paar weken zijn campagne voor zijn kandidatuur voor het presidentschap van de Verenigde Staten te kunnen hervatten. Dat zeggen hij en zijn vrouw op Twitter. Sanders werd dinsdag opgenomen in het ziekenhuis vanwege een verstopte slagader. Er werden twee stents geplaatst.

De 78-jarige Sanders is alweer op de been, twitterde zijn echtgenote Jane O'Meara Sanders. Hij mag naar verwachting nog deze week het ziekenhuis verlaten. Zelf twitterde Sanders kort daarna uit te kijken naar het volgende televisiedebat, dat plaatsvindt op 15 oktober.

Betaalbare zorgverzekeringen zijn voor Sanders een van zijn belangrijkste verkiezingsthema's. Hij greep woensdag zijn eigen gezondheidsproblemen aan nog eens te pleiten voor zijn zorgverzekeringsplan:

„Ik heb het geluk dat ik goede zorg krijg en geweldige artsen en verplegers heb die me bijstaan in mijn herstel. We weten nooit wanneer we getroffen kunnen worden door een medische noodsituatie. En geen van ons zou bang moeten zijn dat we failliet gaan als het gebeurt. Medicare for All!

Sanders hoopt het namens de Democraten in 2020 op te mogen nemen tegen president Donald Trump. Hij geldt samen met Joe Biden en Elizabeth Warren als een van de favorieten. Alledrie zijn net als Trump boven de zeventig. De huidige president was in 2017 bij zijn inauguratie met 70 jaar en 220 dagen al de oudste leider van de VS ooit.

Bernie Sanders in juni van dit jaar. Foto Saul Loeb/AFP

Goudse en Edammer kaas uit Nederland toch niet extra belast

De Nederlandse export van Goudse en Edammer kaas naar de Verenigde Staten zal niet extra belast worden. Dat zegt een woordvoerder van de brancheorganisatie voor de zuivelgroothandel GemZu donderdag desgevraagd. Dezelfde kaassoorten uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk vallen wel onder de aangekondigde sancties, die 16 oktober ingaan.

Eerder leek het erop dat ook Goudse en Edammer kaas extra belast zouden worden. Het nieuws is dan ook een opluchting voor Nederlandse kaasproducenten. Gouda en Edammer zijn de twee kaassoorten die Nederland het meest exporteert naar de VS. Andere Nederlandse kazen zullen wel extra belast worden. Jaarlijks exporteert Nederland zo'n 60 miljoen euro aan kaas naar de VS.

Een kaaswinkel in Giethoorn. Foto Getty Images

De Verenigde Staten kondigden woensdagavond importheffingen aan op een lange lijst Europese producten. Op de lijst staan heffingen van 25 procent op onder meer Schotse en Ierse whisky's, Franse wijn, olijven, boter en yoghurt. Ook komt er een heffing van 10 procent op Europese vliegtuigen. Waarschijnlijk zullen de heffingen worden doorberekend naar de Amerikaanse consument, waardoor verwacht wordt dat de vraag naar de Europese producten zal afnemen.

De sancties zijn een reactie op de onrechtmatige steun van de Europese Unie aan vliegtuigbouwer Airbus. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) oordeelde woensdag dat de VS 7,5 miljard dollar (zo'n 6,9 miljard euro) aan heffingen mogen opleggen op Europese producten om het verlies dat concurrent Boeing heeft geleden door de steun aan Airbus te compenseren.

'Trump zette ook Australische premier onder druk'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Australische premier Scott Morrison onlangs om informatie gevraagd om speciaal onderzoeker Robert Mueller in diskrediet te brengen. Dat meldt The New York Times maandagavond op basis van twee anonieme regeringsbronnen.

In een telefoongesprek, waarvan volgens de bronnen maar een select aantal ambtenaren op de hoogte was, zou Trump de premier van Australië hebben gevraagd om hulp bij een tegenonderzoek naar dat van Mueller, die mogelijke inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 uitploos. Minister van Justitie William Barr onderzoekt of Mueller en zijn team zich aan de wet hebben gehouden.

Wat Trump precies aan Morrison vroeg, wordt uit het verhaal van The New York Times nog niet duidelijk. Wel is volgens de krant duidelijk dat het FBI- en Mueller-onderzoek naar Russische bemoeienis is begonnen na een tip van Australië. Voormalig campagneadviseur van Trump George Papadopoulos zou tijdens een ontmoeting met Australische functionarissen in mei 2016 hebben opgeschept over belastende informatie die het team van Trump vanuit Rusland had gekregen over toenmalig tegenstander Hillary Clinton.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft commentaar aan The New York Times geweigerd. Het Witte Huis was onbereikbaar, net als de regering van Australië.

Welkom in een nieuw Trumpblog

Ook deze week houden we u weer op de hoogte van het laatste nieuws rond de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees hier het vorige blog terug