Saoedische kroonprins neemt verantwoordelijkheid moord Khashoggi

In 60 Minutes stelde Bin Salman de verantwoordelijkheid voor de moord op Khashoggi op zich te nemen, maar deze „absoluut niet” besteld te hebben.

Bin Salman tijdens de opnames voor het Amerikaanse programma.
Bin Salman tijdens de opnames voor het Amerikaanse programma. Foto Eric Kerchner/CBSNews

De Saoedische kroonprins Mohamed bin Salman heeft zondagnacht in het Amerikaanse televisieprogramma 60 Minutes gesteld dat hij „de volledige verantwoordelijkheid” op zich neemt voor de dood van de kritische journalist Jamal Khashoggi. Bin Salman stelt zelf „absoluut niet” om de moord te hebben gevraagd, maar neemt de verantwoordelijkheid op zich omdat deze is uitgevoerd door „individuen die werken voor de Saoedische regering”.

Saoedi-Arabië berecht momenteel elf mannen voor de moord op de journalist. Volgens critici gaat het echter om een schijnproces, omdat Bin Salman zelf achter de moord zou zitten. Onder meer de CIA heeft gesteld dat de kroonprins de moord op de journalist heeft besteld, omdat hij geregeld kritische stukken schreef over het Saoedische koningshuis.

Bin Salman heeft altijd ontkend de opdracht te hebben gegeven. In de periode na de moord wilde hij niets over de hele zaak kwijt. Vorige week stelde hij voor het eerst dat hij medeverantwoordelijk is voor de dood van Khashoggi omdat hij de macht in Saoedi-Arabië in handen heeft.

Lees ook de laatste column die Jamal Khashoggi schreef voor The Washington Post: Een vrije pers, dat heeft de Arabische wereld hard nodig

Optreden tegen Iran

In hetzelfde televisieprogramma waarschuwde Bin Salman voor een sterke stijging van de olieprijs als de internationale gemeenschap niet optreedt tegen Iran. De kroonprins stelt dat er zo snel mogelijk ingegrepen moet worden om „verdere escalatie” te voorkomen.

De machtigste man van Saoedi-Arabië stelde de voorkeur te geven aan een politieke oplossing. Volgens MbS, zoals de kroonprins ook wel genoemd wordt, zou een oorlog tussen Saoedi-Arabië en Iran de „wereldeconomie doen instorten”. Hij benadrukte dat 30 procent van de wereldwijde energievoorziening uit het Midden-Oosten komt.

Saoedi-Arabië houdt Iran verantwoordelijk voor de aanvallen op de olieraffinaderij van Abqaiq en het olieveld Khurais eerder deze maand. De Jemenitische Houthi’s hebben de verantwoordelijkheid voor de aanvallen opgeëist, maar volgens de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië bestaat er sluitend bewijs dat Teheran achter de aanvallen zit. Iran ontkent dit.

Lees ook: Een mokerslag voor de oliemarkt