KPN ziet af van benoeming Dominique Leroy als topvrouw

Momenteel wordt onderzocht of Leroy zich schuldig heeft gemaakt aan handel met voorkennis. Volgens KPN is dit proces „onduidelijk en onvoorspelbaar”.

Leroy werkte eerder voor het Belgische Proximus.
Leroy werkte eerder voor het Belgische Proximus. Foto Olivier Holset/EPA

De Belgische bestuurder Dominique Leroy wordt toch niet de nieuwe topvrouw van KPN. Dat heeft het telecombedrijf maandag bekendgemaakt. De Belgische autoriteiten onderzoeken momenteel of Leroy zich schuldig heeft gemaakt aan handel met voorkennis. Volgens KPN is dit proces „onduidelijk en onvoorspelbaar” en „niet in het belang van KPN en haar aandeelhouders”. Duco Sickinghe, voorzitter van de raad van commissarissen, spreekt over een „hele moeilijke beslissing”.

De zaak draait om een aandelentransactie. Leroy gaf op 25 juli de opdracht om haar aandelenpakket van het Belgische telecombedrijf Proximus, waar zij destijds bestuursvoorzitter was, te verkopen per 1 augustus. Het ging om een pakket ter waarde van 285.000 euro. Op 6 augustus maakte ze de verkoop bekend, een maand later kondigde KPN aan dat Leroy bestuursvoorzitter zou worden.

Achteraf bleek dat Leroy al in juni gepolst was door KPN, eind juli kwam het tot een formeel gesprek. De Belgische beurswaakhond FSMA onderzoekt daarom of de Belgische al wist dat ze naar KPN zou gaan toen ze de transactie deed. Als dit zo is, heeft ze koersgevoelige informatie achtergehouden. Eerder stelde de topvrouw dat ze nog niet had besloten Proximus te verlaten toen ze de transactie liet uitvoeren.

De afgelopen weken zijn onder meer huiszoekingen gedaan bij Leroy thuis en op het kantoor van Proximus. Als Leroy schuldig wordt bevonden, hangt haar een gevangenisstraf van maximaal vier jaar en een boete van 80.000 euro boven het hoofd.

Lees ook: De topvrouw die deuren opent

Opvolger onbekend

Volgens persbureau ANP zal KPN Leroy compenseren voor „bepaalde uitgaven” en tijd die ze in KPN heeft gestoken sinds haar voordracht. Het is onduidelijk om hoeveel geld het gaat. KPN wil verder niet reageren op het besluit om de bestuurder toch niet aan te nemen. „De Raad van Commissarissen heeft nu maximale aandacht voor de situatie”, aldus een woordvoerder.

Directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) Paul Koster zegt maandag dat KPN de „enige juiste beslissing” heeft gemaakt. Het zou nog zes tot negen maanden kunnen duren voor er duidelijkheid is over de zaak van Leroy, wat volgens Koster te lang is. Eerder zei Koster al dat „je niet iemand kunt benoemen waar nog een gerechtelijk onderzoek tegen loopt”.

Begin deze maand werd bekend dat Leroy de overstap zou maken naar KPN. Ze zou de Colombiaanse Italiaan Maximo Ibarra opvolgen, die in juni plots zijn vertrek aankondigde wegens „dwingende familieomstandigheden”, en zou op 28 oktober voorgesteld worden aan de aandeelhouders. Het is onduidelijk wie haar positie bij KPN nu zal innemen. Voorlopig blijft Joost Farwerck aan als waarnemend bestuursvoorzitter.