FIFA: Cardiff City moet 6 miljoen betalen voor overleden Sala

Emiliano Sala’s vliegtuig verongelukte begin dit jaar toen hij van Nantes FC naar zijn nieuwe club in Wales vloog.

In februari werd in stadions in heel Europa, zoals hier in Krasnodar, stilgestaan bij Sala's dood.
In februari werd in stadions in heel Europa, zoals hier in Krasnodar, stilgestaan bij Sala's dood. Foto Sergej Pivovarov/REUTERS

De Welshe club Cardiff City moet 6 miljoen euro overmaken aan FC Nantes uit Frankrijk voor de overleden Argentijnse spits Emiliano Sala (28). Een deel van de transfersom die de twee clubs overeen waren gekomen. Dat heeft wereldvoetbalbond FIFA maandag bepaald in een zaak die door de Fransen was aangespannen. Sala kwam begin dit jaar om het leven toen het vliegtuigje waarmee hij van Nantes naar Cardiff vloog boven het Kanaal verongelukte.

Sala had niet lang daarvoor een contract ondertekend bij de huidige nummer twaalf van de Engelse Championship, dat voor zijn komst 15 miljoen euro over zou maken aan de Ligue 1-club. Dat bedrag zou in termijnen betaald worden en de vandaag door FIFA gesommeerde betaling is de eerste betaling.

Een Cardiff City-woordvoerder zegt tegen persbureau AFP dat de club de uitspraak van de FIFA gaat bestuderen en zich zal beraden op de eerstvolgende stap. Voorzitter Mehmet Dalman had begin dit jaar nog gezegd dat de club zou betalen wanneer de FIFA dat zou gelasten. Zowel de Britten als Fransen krijgen tien dagen de tijd voor een eventueel beroep.

Na Sala’s dood ontstond onenigheid over de afgesproken transfersom. Hoeveel daarvan moest nog worden betaald en wanneer. Nantes beweerde dat de overgang van Sala al was afgerond voor de Argentijn verongelukte, terwijl Cardiff vooral de toedracht van de crash wilde afwachten voor het zou betalen. Pas drie weken nadat het vliegtuig waarin Sala van de radar verdween, werd zijn lichaam teruggevonden.