Twee doden door brand in kamp Moria, Griekenland haalt 250 vluchtelingen op

Na de brand in het overvolle vluchtelingenkamp op Lesbos ontstonden rellen, waarbij de politie ingreep met traangas. De Griekse regering brengt maandag 250 migranten versneld naar het vasteland.

Een man staat voor de afgebrande containers in vluchtelingenkamp Moria.
Een man staat voor de afgebrande containers in vluchtelingenkamp Moria. Foto AFP / Angelos Tzortzinis

Bij een brand in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos zijn twee personen om het leven gekomen. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR gaat het om een vrouw en een kind. Na de brand ontstonden rellen in het kamp, waarbij ten minste zeventien gewonden vielen. De Griekse regering gaat maandag 250 vluchtelingen versneld overbrengen naar het vasteland.

De brand ontstond in een scheepscontainer, die de Griekse overheid inzet om vluchtelingen op te vangen. Persbureau AP schrijft dat de brand is gesticht door migranten uit protest tegen de omstandigheden in het kamp, vluchtelingenorganisatie Because We Carry rept over kortsluiting door een kookplaat. Het vuur zou acht wooncontainers in as hebben gelegd. Een legervliegtuig werd ingezet om de brand te blussen.

Lees ook: Het kamp op Lesbos was nooit zó vol

Meer dan 12.000 vluchtelingen

Na de brand ontstonden rellen in het kamp, waarbij de politie ingreep met traangas. Er werd versterking van het Griekse vasteland gestuurd om de situatie onder controle te krijgen.

De situatie in Moria wordt al lange tijd als onhoudbaar omschreven door vluchtelingenorganisaties. In het kamp, waar plek is voor drieduizend vluchtelingen, zitten meer dan twaalfduizend vluchtelingen waaronder vijfduizend kinderen. Door de uitzichtloze situatie in het overvolle kamp ontstaan er regelmatig spanningen tussen de bewoners.

In augustus kwamen volgens UNHCR meer dan negen duizend migranten aan in Griekenland. Dit is het hoogste aantal in drie jaar, sinds de migratiedeal tussen Turkije en de Europese Unie. In september kwamen er nog eens achtduizend nieuwe vluchtelingen aan.