PSV op gelijke hoogte met Ajax, Feyenoord wint ruim van Twente

De club uit Eindhoven staat na de 0-4 winst op PEC Zwolle weer op gelijke hoogte met Ajax in de eredivisie, op 1 punt gevolgd door AZ. Feyenoord boekt weer eens een zege. Utrecht stijgt na de zege op Willem II naar de vijfde plek.

Pablo Rosario (links) en, Mohamed Ihattaren van PSV in de eredivisiewedstrijd tegen PEC Zwolle.
Pablo Rosario (links) en, Mohamed Ihattaren van PSV in de eredivisiewedstrijd tegen PEC Zwolle. Foto ANP

PSV staat na winst op PEC Zwolle zondag in de eredivisie weer op gelijke hoogte met Ajax, met nummer drie AZ goed in het spoor. Feyenoord heeft na een reeks tegenvallende resultaten weer eens een overwinning geboekt.

Ajax en PSV hebben na acht speelronden allebei twintig punten. De Amsterdammers leiden op basis van doelsaldo. Het elftal van trainer Mark van Bommel won overtuigend bij PEC Zwolle: 0-4.

De club uit Eindhoven kwam tegen Zwolle in de 39ste minuut op voorsprong door een doelpunt van Pablo Rosario. Na de pauze waren Donyell Malen en de invallers Ritsu Doan en Érick Gutiérrez trefzeker. Malen heeft nu acht keer gescoord in de competitie en verstevigde daarmee zijn eerste plaats op de topscorerslijst. PEC Zwolle staat na het verlies gedeeld dertiende met zeven punten.

PSV speelt donderdag tegen Rosenborg BK de tweede groepswedstrijd in de Europa League. Drie dagen later volgt in de competitie de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo. Dat is het laatste duel voor een pauze van twee weken wegens een interlandperiode.

AZ verslaat Heracles

De nummer drie van de eredivisie, AZ, heeft 1 punt minder dan Ajax en PSV. De Alkmaarse ploeg versloeg Heracles Almelo in het tijdelijke onderkomen in Den Haag met 2-0. Teun Koopmeiners en invaller Calvin Stengs kwamen na de rust tot scoren.

AZ had op alle fronten een overwicht. Met name Oussama Idrissi was echter slordig in de afronding. Doelman Janis Blaswich verrichtte met het nodige kunst- en vliegwerk alleen al in de eerste helft liefst acht reddingen. De Duitse keeper kreeg in de 43e minuut steun van lat en paal.

Ruime thuiszege Feyenoord

Feyenoord versloeg FC Twente met 5-1. De ploeg van trainer Jaap Stam boekte niet alleen eindelijk weer eens een zege, de Rotterdammers schotelden de doorweekte toeschouwers in De Kuip ook een vermakelijke wedstrijd voor. Feyenoord, dat vorige week pas in blessuretijd een punt wist te pakken bij FC Emmen (3-3) en de midweekse inhaalwedstrijd tegen AZ kansloos verloor (0-3), nestelde zich met 13 punten op de zesde plaats in de eredivisie.

Sam Larsson brengt Feyenoord op voorsprong. Foto ANP/VI IMAGES

Steven Berghuis zette Feyenoord al na 5 minuten op voorsprong, maar Aitor Cantalapiedra trok de stand weer gelijk. Sam Larsson bracht de thuisclub opnieuw aan de leiding en de Zweed had kort na rust ook een groot aandeel in de 3-1, die als eigen doelpunt op naam kwam van Twente-aanvoerder Peet Bijen. Larsson profiteerde in de slotfase ook nog geklungel van doelman Joël Drommel. Luis Sinisterra had daarvoor de 4-1 voor zijn rekening genomen.

Utrecht verslaat Willem II

FC Utrecht versloeg Willem II zondag met tien man. In de Utrechtse Galgenwaard won de ploeg van coach John van den Brom met 2-0 van de Tilburgers. Utrecht passeert Willem II op de ranglijst en staat met veertien punten vijfde.

FC Utrecht moest in de tweede helft met tien man verder na de overtreding van Leon Guwara op Fred Heerkens. Guwara leek te struikelen, maar hield zijn been veel te hoog en raakte Heerkens op een knie. Na ingrijpen van de VAR stuurde Edwin van de Graaf de Utrecht-speler met rood van het veld.

De thuisploeg werd met tien man echter gevaarlijker dan met elf. Willem Janssen liep vlak voor tijd bij een vrije trap goed vrij en kopte de bal achter doelman Timon Wellenreuther. Willem II zocht in blessuretijd naar de gelijkmaker, maar FC Utrecht profiteerde van de ruimte en Gyrano Kerk tikte in de rebound de beslissende goal binnen. (ANP)