‘Grote aanval van Houthi-rebellen: 500 Saoedische soldaten gewond of gedood’

De Houthi’s zouden meer dan 2.000 soldaten hebben gevangengenomen. Op de zondag naar buiten gebrachte video ontbreekt daarvoor bewijs.

Vermeende Saoedische militaire voertuigen branden na een aanval door Houthi-strijdkrachten aan de grens met Saoedi-Arabië.
Vermeende Saoedische militaire voertuigen branden na een aanval door Houthi-strijdkrachten aan de grens met Saoedi-Arabië. Foto Reuters/Al Masirah/Houthi Military Media Center

Houthi-rebellen uit Jemen hebben vorige maand een grote aanval op de grens met Saoedi-Arabië uitgevoerd. Dat blijkt uit beelden die de rebellen zondag naar buiten hebben gebracht, meldt Al Jazeera.

Bij de aanval zouden 500 soldaten gewond zijn geraakt of zijn gedood. Volgens een woordvoerder van de Houthi’s hebben ze meer dan 2.000 soldaten gevangengenomen. Op de zondag naar buiten gebrachte video ontbreekt daarvoor bewijs. Het offensief zou 25 augustus plaats hebben gevonden in de zuidelijke regio Najran en duurde 72 uur.

Er zouden „drie brigades zijn gevallen”, aldus de woordvoerder. De Houthi’s zouden legerofficieren, soldaten en honderden gepantserde voertuigen hebben veroverd. Saoedi-Arabië heeft nog niet gereageerd op de bewering van de Houthi’s.

Lees ook: Wachten op de hongerdood in Jemen

Een door de Saoediërs geleide coalitie vecht sinds 2015 namens een internationaal erkende Jemenitische regering tegen de Houthi’s. De oorlog in Jemen heeft bijna 100.000 mensen het leven gekost. Ook is de infrastructuur van het land flink beschadigd, evenals het gezondheidssysteem. Voor zo’n tien miljoen mensen dreigt acute hongersnood. Vier miljoen mensen vluchtten het land uit voor oorlogsgeweld.

In het verleden hielden de Houthi’s ook soldaten gevangen om zo te kunnen onderhandelen. Volgens persbureau AP dwongen ze de gevangenen dan om te spreken en hun identiteitsbewijs op televisie te laten zien. In de zondag vrijgegeven video zijn geen ID’s te zien.