verboden prijsafspraken

31 miljoen boete voor groenteconservenkartel

De Europese Commissie heeft vrijdag een boete van in totaal 31,6 miljoen euro uitgedeeld aan twee bedrijven die ingeblikte groenten verkopen. Zij zouden jarenlang verboden prijsafspraken hebben gemaakt. Het Nederlandse Coroos moet 13,6 miljoen euro betalen, het Franse bedrijf CECAB kreeg een boete van 18 miljoen euro.

Ook het Franse Bonduelle was betrokken bij het kartel. Dat bedrijf heeft een boete van 250 miljoen euro weten te ontwijken, omdat Bonduelle het bestaan van het kartel had verklikt aan de Europese Commissie.

Het kartel maakte vanaf 2000 meer dan dertien jaar lang prijsafspraken over de verkoop van onder meer ingeblikte mais, sperziebonen, doperwten en wortels in Europa aan winkeliers en horecabedrijven, aldus eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging).

„Europese consumenten moeten toegang hebben tot voedsel voor redelijke prijzen. Concurrentie maakt dat mogelijk”, stelde Verstager in een reactie. „Maar in plaats van te concurreren, spraken Coroos en CEBAB af om de markt onderling te verdelen en de prijzen voor ingeblikte groenten te fixeren. Deze kartels zijn schadelijk voor de Europese consumenten. Met dit besluit geven we bedrijven een duidelijk signaal dat kartels niet worden aanvaard.”

Het onderzoek naar het conservenkartel begon in 2013. De bedrijven zijn akkoord gegaan met de schikking. Onder meer omdat Coroos en branchegenoot CECAB meewerkten met het onderzoek werden hun boetes met respectievelijk 25 en 40 procent verlaagd.

Het is het tweede conservenkartel dat wordt beboet. In juni 2014 kwamen verboden prijsafspraken rond ingeblikte champignons aan het licht. De Europese Commissie legde toen drie bedrijven, waaronder Bonduelle, een boete op van 32 miljoen euro. (ANP)